luni, 19 decembrie 2011
Tortulet ciocolata + branza + cocos
Ingrediente:
Bilute branza + cocos:
- 250 g branza (ricotta am folosit eu)
- 50 g zahar
- 50 g cocos
- 1 galbenus
- 3 linguri amidon
Blat ciocolata:
- 4 oua
- 2 linguri faina
- 2 linguri amidon
- 3 linguri cacao
- 60 g zahar
- 50 g ciocolata
- o jumatate de lingurita praf de copt
Glazura ciocolata:
- 50 ml lapte
- 100 g ciocolata
Mod de preparare:
Se fac intai bilutele de branza si cocos, amestecand toate ingredientele si modeland cu mana bilute de marimea unei nuci. Se pun in tava tapetata cu unt si hartie de copt (am folosit forma de placinta cu diametru de 23 cm). Eu le-am tinut la frigider pana am facut compozitia pentru blatul de ciocolata.
Pentru blatul de ciocolata: Separam albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile, adaugam zaharul, galbenusurile si ingredientele uscate amestecate (faina, amidon, praf de copt, cacao). La sfarsit am pus ciocolata topita. Compozitia se toarna peste bilute si se coace la 180 de grade vreo 35-40 de minute.
Laptele si ciocolata pentru glazura se pun pe foc pana se topeste ciocolata. Am turnat glazura aproape aproape rece peste prajitura rece :).
Este o prajitura de efect, foarte aspectuoasa si nu prea greu de facut. Singura problema e ca la noi s-a mancat ciocolata inainte de bilute :( - combinatia branza-cocos nefiind foarte apreciata (poate cu branzica philadelphia e mai buna).
miercuri, 14 decembrie 2011
Activitati noi
Ieri am facut ceva inedit. Nu o sa va las sa ghiciti, pentru ca nu o sa reusiti.
O sa incep cu inceputul: luni mi-am facut abonament la sala – 400 EUR. Ok, inca mai am emotii, dar sper sa primesc banii inapoi. Ieri am dus chitanta la firma si la sfarsitul lunii ar trebui sa imi deconteze abonamentul. Este exact suma pe care ne-o pune firma la dispozitie anual pentru sport, iar anul asta nu reusisem sa cheltui nicio coronita. Puteam sa ma duc la masaj, e drept...dar de ce sa irosesc o caruta de bani pe cateva sedinte de masaj? (cam 7 sedinte de 45 de minute ar fi fost) M-am gandit un pic, m-am interesat si mi-am facut cel mai demential abonament posibil: include inot, fitness, aerobic, pilates si orice alte sporturi in grup si e valabil un an la ambele sali situate in apropierea casei. Sunt super entuziasmata. Ieri am fost prima data la aerobic, dupa foaaaaaaaaarte multa vreme. Cred ca nu am mai fost la aerobic de cand eram prin facultate, in primii ani chiar. Sunt un dezastru. Nu stiam nicio miscare, coordonare maini-picioare = zero. Noroc ca nu am stat prea in fata :D, dar din cauza asta nici nu o vedeam pe instructoare si incercam sa prind miscarile de la colegele mai din fata, care mai greseau...Dezastru! Bine ca grupurile sunt de 35 de persoane si nu se ia nimeni de tine daca nu tii ritmul :).
Dupa cele 55 de minute curgeau apele de pe mine, dar m-am simtit extrem de bine si o sa ma mai duc si azi.
Si, ca sa nu irosesc banii pe abonament, mi-am propus sa merg de 8 ori pe luna la sala (inot, aerobic, orice). Sa vedem cat ma tine :)
miercuri, 7 decembrie 2011
joi, 24 noiembrie 2011
Amintiri din copilarie
Caut de ceva vreme pe Internet cantecelele astea si nu le-am gasit. Asa ca am ales sa le "decupez" eu din poveste si sa le uploadez, ca mie imi sunt tare dragi si m-am gandit ca poate mai sunt si altii care cad in butoiul cu melancolie cand le asculta.
Carte de povesti cu poze...
Scufita Rosie:
Lupul:
Scufita Rosie si "bunica":
Vanatorul:
Enjoy!
miercuri, 23 noiembrie 2011
Painici indiene
Pe vremea cand lucram – acum multa muuuulta vreme – mai mergeam uneori cu colegii la pranz la restaurante indiene. Spun “restaurante” pentru ca am testat mai multe situate in apropierea serviciului. Imi place mancarea lor: sosuri delicioase, condimente deosebite, portii indestulatoare :). Dar ceea ce imi place cel mai mult la indieni e painea! Sunt sigura ca au mai multe feluri de paini, eu vorbesc de cea pe care o mancam pe aici si a carei reteta o scriu mai jos.
Ingrediente:
- 3 cups (americane) faina (echivalent cu 400 g)
- o jumatate cup gris (echivalent cu 70 g)
- 1 cup apa calduta (echivalent cu 250 ml)
- o lingurita sare
- unt, ulei
Mod de preparare:
Se amesteca ingredientele uscate: faina, grisul si sarea. Se adauga apa calduta si se amesteca bine. Se acopera aluatul si se lasa ”sa se odihneasca” 30 de minute. Se framanta apoi 5 minute (eu nu prea respect timpii in general, iar framantatul nu imi place deloc, dar de data asta am facut ca la carte) si se imparte in 9-10 bilute (eu am impartit in 12, dar au iesit micute). Se acopera cu un prosop de bucatarie sa nu se usuce. Se unge masa de lucru cu ulei si se ia fiecare biluta pe rand, se intinde cu sucitorul pana se vede prin ea (fara grija, e foarte elastica), se unge cu unt topit (foarte putin, dar pe toata suprafata) cu o pensula de bucatarie si se impacheteaza in 3 pe lungime, ca o scrisoare, iar apoi pe cealalta dimensiune se aduc extremitatile spre mijloc. Se iau apoi pachetelele rezultate pe rand, se intind (nu extrem de tare - eu le-am facut cam subtiri - cat sa va intre foaia in tigaie) si se pun in tigaie la prajit. Ungeti tigaia cu o picatura de unt inainte sa puneti foaia si, daca vreti si cand o intoarceti. Eu am uns doar pe o parte. Cred ca am folosit 5 linguri de ulei de masline si vreo 20 de grame de unt in total. Se prajesc pe ambele parti pana se rumenesc si se consuma fierbinti – super bune! – dar si reci. Noi cu greu ne-am oprit aseara sa nu le terminam. Le papati cu ce vreti, merg foarte bine cu sosuri (gen cele indiene). Noi le-am mancat cu tapenade (pasta de masline) si goale.
Mie imi plac extrem de mult. Nu cred ca am surprins in poze cat de frumos arata, fasiute-fasiute si cu siguranta nu am surprins gustul si mirosul imbietor.
Rata
Saptamana trecuta a fost Ziua Recunostintei, sper ca nu ati uitat de ea! Noi nu am uitat – avem destule pentru care sa fim recunoscatori. Nu am sarbatorit-o joi, ci un pic mai tarziu si nu am gatit curcanul traditional, ci o rata.
Iat-o:
Stiu, nu arata prea bine, dar nu e chiar arsa, am uns-o cu miere si cu sos de soia – o nebunie!
luni, 21 noiembrie 2011
Broască ţestoasă în vârf de stâlp
Un tânăr se asează pe o bancă langa un bătrân şi începe să-i vorbească acestuia despre ţară, guvern şi legiuitori. Bătrânul îi răspunde:
- Eu cred că parlamentarii şi alţii asemenea lor sunt ca o broască ţestoasă aşezată în vârful unui stâlp.
- Nu înţeleg această analogie… Ce înseamnă asta, domnule?
Bătrânul explică:
- Dacă vezi o broască ţestoasă stând în echilibru pe un stâlp de gard, la ce concluzii ai putea să ajungi?
Văzând mirarea tânărului, bătrânul continuă:
- În primul rând: Nu înţelegi cum a ajuns acolo.
- În al doilea rând: Nu poţi să crezi că stă acolo.
- În al treilea rând: Ştii sigur că nu ar fi putut să ajungă acolo singurică.
- Al patrulea: Ar trebui să faci ceva să nu mai fie acolo.
- Al cincelea: Este evident că aceasta nu va face nimic folositor cât timp stă acolo.
Deci, singurul lucru raţional ar fi s-o ajuţi să coboare…
duminică, 20 noiembrie 2011
Placinta de dovleac
Nu ma omor cu dovleacul dar placinta asta este absolut delicioasa, iar reteta extrem de simpla!
Ingrediente:
- aluat placinta (pentru forma de 23 cm)
- 400 g dovleac (copt sau calit; eu am avut copt)
- 400 ml lapte condensat indulcit (o cutie)
- 2 oua mari
- o jumatate de lingurita scortisoara macinata
- un sfert de lingurita ghimbir macinat
- un sfert de lingurita nucsoara macinata
- o jumatate de lingurita sare
Mod de preparare:
Se intinde aluatul in forma, imbracand si peretii acesteia. Se amesteca dovleacul pasat cu restul ingredientelor si se omogenizeaza bine compozitia (eu am folosit blenderul). Se toarna compozitia rezultata peste blat si se da la cuptorul preincalzit la 220 de grade pentru 15 minute. Reducem apoi focul la 180 de grade si se mai tine placinta in cuptor inca 45 de minute. Eu am oprit focul si am mai lasat-o o jumatate de ora cu cuptorul semi-deschis sa se raceasca (am citit eu undeva ca in felul asta nu se mai crapa suprafata – este valabil mai ales pentru cheesecake-uri).
Raciti si dati la frigider. Noi am atacat-o a doua zi si a avut mare succes!
Pasta de avocado (de post)
Ingrediente:
- 3 avocado
- o jumatate de ardei (eu am pus galben, daca vreti sa se vada puneti rosu)
- 2 rosii
- o jumatate de ceapa mica spre medie
- 1 catel de usturoi pisat
- sucul de la o lime
- sare si piper, daca vreti
Mod de preparare:
Se taie marunt ardeiul, rosiile, ceapa si cei trei avocado. Se amesteca toate si se adauga usturoiul pisat, sucul de lime, sarea si piperul. Este ideal pentru chipsuri dar merge foarte bine si pe paine.
miercuri, 16 noiembrie 2011
Prajitura inghetata de zmeura
A trecut vara si eu am ramas cu retete de prajituri inghetate pe care nu am apucat sa le incerc. Asta e una din ele, gasita pe un site suedez si pe care am ales sa o prepar de Ziua Tatalui!
Ingrediente:
Blat:
- 300 g pasta de migdale (exista de cumparat in comert, gen martipan)
- 1 ou
- 2 albusuri
Crema:
- 2 dl creme fraiche (sau o smantana mai grasa)
- 2 dl frisca lichida
- 2 galbenusuri
- 1 dl zahar vanilat
- 250 g zmeura
Mod de preparare:
Folosim o forma cu pereti detasabili cu diametru de 20 cm.
Amestecam ingredientele pentru blat, il punem in forma si il coacem 20 de minute la 175 de grade. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Crema: Batem galbenusurile cu zaharul farin pana se albesc si le punem un pic pe foc, amestecand tot timpul. Batem frisca, o amestecam cu creme fraiche, cu amestecul de galbenusuri si zahar farin (racit) si cu zmeura pasata (eventual strecurati-o daca nu va plac semintele).
Se toarna crema rezultata peste blatul de mai sus si se da la congelator cel putin 4 ore. Noi am lasat-o de pe o zi pe alta. Se scoate cu cel putin 30 de minute inainte de servire. Este racoritoare, o combinatie placuta intre dulcele blatului si crema usor acrisoara.
Prajitura de post cu nuca de cocos
O reteta pe cat de simpla, pe atat de gustoasa. Trebuie sa o incercati!
Ingrediente:
- 2 cani de faina
- 2 cani de zahar
- 2 cani de fulgi de nuca de cocos
- 2 cani lapte de soia (sau apa)
- o lingura zahar vanilat
- 20 g praf de copt (2 pliculete)
- 2 linguri cacao
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu zaharul, fulgii de nuca de cocos, zaharul vanilat si praful de copt. Se adauga laptele de soia (eu am avut lapte de soia cu aroma de vanilie, o bunatate; daca nu va place laptele de soia, puteti sa folositi lapte de orez sau apa). Se pun trei sferturi din compozitie in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. In compozitia ramasa adaugati cacaoa si apoi turnati-o peste compozitia alba. Se da la cuptor la 180 de grade timp de o ora.
Am folosit o tava de 35 cm x 22 cm, iar cana cu care am masurat era de 300 ml.
Placinta italieneasca
Ingrediente:
- aluat placinta (sau aluatul traditional facut din faina, unt, smantana – ca aici, dar injumatatiti cantitatile)
- 4 rosii potrivite
- o ceapa galbena taiata fin
- 2 catei de usturoi
- 50 g rosii uscate in ulei
- 75 g masline verzi fara samburi
- 75 g masline negre fara samburi
- 50 g parmezan
- 50 ml smantana de gatit
- 100 g cascaval ras
- 4 oua
Mod de preparare:
Am folosit o forma mica, de 28 cm x 18 cm. Se intinde aluatul in forma, imbracand bine peretii. Se coace blatul la 200 de grade timp de 10 minute. Intre timp pregatim umplutura. Rosiile se taie fasiute, ceapa fin, usturoiul se piseaza, rosiile uscate se taie dupa plac, maslinele se taie rondelute (in cazul in care nu ati cumparat direct rondele) – merg si intregi, parmezanul se rade. Toate astea se amesteca cu ouale si cu smantana de gatit, se pun peste blatul copt si se presara deasupra cascavalul ras.
Se da la cuptor 40 de minute la 200 de grade.
Iese o placinta racoritoare, foarte buna si calda si rece, la micul dejun, cina, sau, daca nu sunteti carnivori, chiar la pranz. Noua ne-a placut tare mult.
sâmbătă, 12 noiembrie 2011
Haupia Pie
Sau pe intelesul tuturor, placinta de nuca de cocos si ciocolata - o reteta traditionala hawaiiana. Pentru o zi speciala am cautat o reteta speciala, pe care v-o recomand calduros, mai ales daca sunteti fani nuca de cocos si/sau ciocolata. Pe deasupra este foarte usor de facut!
Ingrediente:
- aluat placinta (pentru forma de 23 cm)
- o conserva lapte de cocos (400 ml)
- 235 ml lapte
- 235 ml apa
- 250 g zahar
- 75 g amidon de porumb
- 200 g ciocolata
- 350 ml frisca
Mod de preparare:
Punem aluatul intr-o forma de 23 de cm diametru, imbracand peretii formei si il coacem la 175 de grade timp de 15 -20 minute (sau conform instructiunilor de pe pachet). Il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.
Pregatim apoi umplutura. Amestecam laptele cu laptele de cocos si cu zaharul – eu am folosit blenderul pentru omogenizarea amestecului, ca laptele de cocos mai are cocoloase. Se pune pe foc pana incepe sa fiarba. Intre timp, amestecam apa rece cu amidonul. Cand incepe sa fiarba compozitia de mai sus, turnam peste ea amestecul apa+amidon si lasam sa fiarba la foc mic, amestecand in continuu, aproximativ 3 minute, pana se intareste.
Se imparte compozitia rezultata in doua parti egale. Intr-una din ele punem ciocolata rupta in bucatele (cand compozitia e fierbinte, sa se topeasca). Eu am pus o ciocolata cu lapte si una cu multa cacao. Recomand totusi sa pastrati mai multa compozitia alba, ca IN FINAL – dupa ce adaugam si ciocolata - compozitiile sa fie egale. Eu am facut conform retetei si partea cu ciocolata este mai mare.
Se pune compozitia de ciocolata in aluatul copt, adaugam compozitia de cocos pe deasupra si dam placinta la rece. Dupa ce s-a racit se orneaza cu frisca batuta. Eu am folosit 150 ml frisca lichida si am completat cu frisca facuta din 200 ml creme fraiche cu zahar pudra, sa fie mai gustoasa. Puteti sa radeti ciocolata pe deasupra, eu am ales sa notez evenimentul pentru care a fost facut :).
joi, 10 noiembrie 2011
Tort botez
Mi-am amintit ca se apropie aniversarea a sapte lunisoare si eu am ramas in urma cu postatul retetelor. Iar tortul de sase luni a fost unul chiar special – imitatie a celui pe care l-a avut la botez.
Pe cat de simplu se face pe atat de bun este, asa ca pregatiti-va!
Ingrediente:
Blat:
- 60 g de nuci macinate
- 100 g zahar pudra
- 20 g cacao
- 4 albusuri
Crema 1:
- 300 ml frisca lichida
- 200 g ciocolata neagra (eu am pus cu 55 % cacao)
- 5 g gelatina
Crema 2:
- 300 ml frisca lichida
- 200 g ciocolata cu lapte
- 5 g gelatina
Crema 3:
- 300 ml frisca lichida
- 200 g ciocolata alba
- 5 g gelatina
Mod de preparare:
Blatul: Se bat albusurile, peste care turnam zaharul pudra „in ploaie”, iar apoi le amestecam cu grija cu nuca si cacaua. Se pune pe hartie de copt intr-o forma cu pereti detasabili (cred ca avea 26 cm diametru). Coacem blatul la temperatura mica timp de 15 minute. Cand e gata, scoatem hartia de copt si il punem inapoi in forma cu pereti detasabili.
Crema 1: Punem 200 ml de frisca lichida la foc mic si adaugam ciocolata rupta in bucatele. Cand se topeste ciocolata o dam la o parte de pe foc. Gelatina se inmoaie conform instuctiunilor de pe ambalaj – 10 min in 50 ml apa (parca) – apoi se dizolva (eu am tinut castronelul mult deasupra focului, doar cat sa se dizolve – nu trebuie caldura prea mare ca isi pierde proprietatile). Gelatina dizolvata se toarna peste crema de mai sus. Batem apoi restul de 100 ml frisca si o incorporam amestecului rezultat mai sus (cand acesta e rece). Turnam crema peste blat.
Cremele 2 si 3 se fac la fel. Faceti cremele cu o pauza de una-doua ore intre ele, ca sa aiba timp sa se intareasca si sa nu se amestece intre ele. Cam asta e cel mai important! Si...alegeti o ciocolata cat mai fina, pentru un rezultat cat mai fin! Ornati dupa bunul plac – eu i-am pus un strat gelatinos de sirop de visine din dulceata.
Rezultatul: un tort cremos delicios, care face fata cu succes oricarei mese festive.
Pofta buna!
luni, 5 septembrie 2011
Un alt cheesecake
Pentru sarbatorirea celor 5 lunisoare implinite de CO, am ales un alt cheesecake din multitudinea de retete existente pe net. Am vrut sa testez o reteta cu muuulta branza si am ales-o pe cea de aici.
Clar nu arata la fel de bine ca in poza lor, dar... poate doar nu ne pricepem la fel de bine la fotografiat :D.
A fost buna, desigur, dar un pic cam “branzoasa”. Preferata mea ramane in continuare Cheesecake-ul de Suedia.
duminică, 4 septembrie 2011
Placinta de praz
Nu putea lipsi bunatatea asta din gama placintelor mele de aperitiv, fel principal sau de luat la pachetel – in orice situatie, sunt la fel de bune!
Ingrediente:
Coaja:
- 75 g unt
- 4 dl faina
- 1 lingurita de praf de copt
- 6-7 linguri lapte
Umplutura:
- 2 fire de praz
- 300 g bacon taiat
- 4 linguri ulei de masline
- 150 g cascaval
- 300 ml lapte
- 2 oua
Mod de preparare:
Amestecam intai faina cu praful de copt. Incorporam apoi untul topit si adaugam laptele rece, cate putin, pana obtinem un aluat tare si nelipicios. Il intindem in forma de placinta, acoperind bine peretii vasului (tava mea are 30 x 20 cm)
Pregatim apoi umplutura: taiem prazul in rondele mici, il calim in ulei de masline cam 1-2 minute, adaugam apoi baconul si mai tinem pe foc 1-2 minute. Punem amestecul peste coaja.
Amestecam ouale cu laptele si le turnam in tava, peste praz si bacon.
Presaram cascavalul ras deasupra si bagam la cuptor la 200 de grade 45 de minute.
Iese minunatia asta:
vineri, 19 august 2011
Cheesecake cu banane si sos caramel
Da, ati ghicit: cheesecake-ul e prajitura mea preferata. Si pana acum nicio reteta aleasa nu m-a dezamagit – bineinteles, selectia se face cu multa exigenta!
Ingrediente:
Blat:
- 200 g biscuiti digestivi
- 75 g unt
Umplutura:
- 400 g branza Philadelphia
- 150 g zahar
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 200 ml frisca lichida
- 3 oua
- 200 g piure de banane
Sos caramel:
- 5 linguri de zahar
- 20 g unt
- 2/3 dl lapte praf
- 3/4 dl apa
- o banana pentru ornat
Mod de preparare:
Pentru blat se zdrobesc biscuitii si se amesteca cu untul topit. Se pun in forma si se modeleaza cu mana, sa se acopere peretii si fundul formei (eu am folosit forma de 28 cm). Se da la cuptor la 175 grade 10 min.
Pentru umplutura se bate branza cu zaharul. Se adauga pe rand cate un ou, amestecand bine dupa fiecare. Adaugam piureul de banane, frisca lichida si vanilia, omogenizand bine compozitia. Se toarna umplutura peste blat si se coace la 200 de grade 30 de minute.
Pentru sosul caramel, a trebuit sa improvizez. Reteta era cu caramele topite, dar noi am uitat sa cumparam, asa ca a trebuit sa il fac „dupa ureche”. Cum tocmai descoperisem reteta asa-zisului „lapte evaporat” din retetele americane, mi-am propus sa o folosesc. Laptele evaporat este un lapte mai concentrat – si se pare ca amestecul de 2/3 dl lapte praf si 3/4 dl apa este concentratia corecta. Asa am gasit si eu pe un site, nu aruncati cu pietre in mine daca o fi gresit. Oricum, la reteta asta, a fost mai mult decat bun.
Asadar, pentru sosul caramel, am ars 5 linguri de zahar, peste care am pus apoi 20 g de unt si apoi laptele rezultat mai sus. Am lasat la foc mic pana s-a omogenizat bine totul si a iesit un sos delicios.
L-am turnat peste prajitura si am ornat apoi cu feliute de banana.
Este aromata, pufoasa si...pur si simplu, delicioasa!
Daca vreti mai densa – inlocuiti cu branza Philadelphia frisca din reteta. Noua ne-a placut asa cum a iesit.
Peanut butter cheesecake
(Cheesecake cu unt de arahide)
Am vrut sa fac ceva special pentru sarbatorirea celor patru lunisoare implinite de CO, iar reteta asta mi s-a parut interesanta. Nu am regretat decat... ca s-a terminat prea repede!
Ingrediente:
Blat:
- 200 g biscuiti digestivi
- 75 g unt
Umplutura:
- 1 dl unt de arahide
- ½ dl zahar farin (si/sau zahar brun)
- 400 g branza Philadelphia
- 2 dl zahar
- 2 linguri de zeama de lamaie
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 60 ml frisca lichida
- 2 oua
Mod de preparare:
Pentru blat se zdrobesc biscuitii si se amesteca cu untul topit. Se pun in forma si se modeleaza cu mana, sa se acopere peretii si fundul formei (eu am folosit forma de 23 cm, dar a fost cam la limita; una de 25 cm ar fi fost mai potrivita). Se da la cuptor la 175 grade 10 min.
Din untul de arahide se formeaza mici bilute pe care le dam prin zaharul farin (brun). Pentru umplutura, amestecam branza cu zaharul, iar apoi adaugam toate celelalte ingrediente (frisca si ouale nu trebuie batute inainte). Se bate amestecul timp de 5 minute.
Peste blatul racit se pun bilutele de unt de arahide, iar apoi se toarna compozitia pregatita anterior. Se da la cuptor la 200 de grade timp de 35 de minute.
Se serveste rece si decorata cu unt de arahide.
E un pic cam periculoasa combinatia dulce/sarat...nu prea stii cand sa te opresti din mancat!
miercuri, 20 iulie 2011
Tiramisu
Am ramas de curand cu o cutie de mascarpone in frigider...si gandul mi-a zburat la o reteta pe care nu am mai facut-o de ceva vreme si care nici nu este inca in ”caietelul cu retete”: tiramisu. Pe cat de simplu de facut pe atat de delicios!
Ingrediente:
- 250 g branza mascarpone
- 250 ml frisca
- 4 galbenusuri
- 150 g zahar
- 300 ml cafea neindulcita
- 200 g piscoturi
- cacao pentru pudrat
(reteta mea veche era cu 150 ml cafea si 150 ml lichior de cappucino sau Bailey’s, dar pentru ca e una din acele perioade cand nu consumam alcool :), am inlocuit lichiorul cu cafea)
Mod de preparare:
Se bat galbenusurile cu zahar pana rezulta o crema albicioasa pe care o punem la foc mic si o amestecam in continuu pana se topeste zaharul. O lasam sa se raceasca iar apoi incorporam branza mascarpone si apoi frisca batuta. Asta va fi crema.
Jumatate din piscoturi se dau prin cafea (sau cafea amestecata cu lichior) doar pe o parte si asaza in tava. Punem un strat de crema peste ele, apoi inca in rand de piscoturi (date prin cafea tot doar pe o parte, sa nu devina prea moi) si inca un strat de crema. Pe deasupra se presara cacao.
Delicios si...racoritor!!!
PS: Alegeti tava astfel incat jumatate din piscoturi sa acopere fundul tavii.
Povestea trandafirului
Pe 8 Martie 2008 am primit un trandafir in ghiveci. Rosu. Trandafirul, nu ghiveciul. Pe vremea aia stateam in Solna. In fine, a trecut multa vreme de atunci. Era foarte frumos, plin de flori. Cand s-au uscat florile a inceput sa creasca razna. Am fost nevoita sa il tund. Fara sa stiu cum se tund trandafirii, l-am macelarit. Ajunsese de vreo jumatate de metru intr-un ghiveci mititel. Trebuia tuns. Cand a venit frigul l-am uitat afara, pe balcon. Am crezut ca a inghetat. Cand mi-am amintit de el si l-am bagat in casa deja incepusera sa ii dea noi ramurele de un verde crud. Florile urmatoare au fost anemice si putine, dar nu aveam de ce sa ma plang, la cat de neglijat fusese.
Inainte sa ne mutam in Rissne l-am tuns din nou. Din nou in necunostinta de cauza. Era maricel si ne incurca la transport. A dat iar si iar a facut niste flori mici care aproape ca s-au uscat de boboci. Cand ne-am mutat aici era cea mai pricajita floare pe care o aveam, dar nu m-am indurat sa il arunc. A fost ghiveciul “de test”, cand a venit primavara a fost primul (si singurul) pe care l-am scos pe balcon. Cand a mai venit un val de frig el era pe balcon. L-am bagat in casa de-abia peste cateva zile, cand mi-am amintit de el.
Dat fiind ca dupa ultima “ciopartire” nu ii mai dadea nicio ramurica si nemaiavand loc de el in casa, m-am decis sa il scot pe balcon, in ideea “rezista bine, nu rezista – asa i-a fost scris” Acolo a fost udat doar de ploi si, trebuie sa recunoastem ca probabil a dus-o foarte greu in perioada secetoasa de la inceputul verii.
Acum arata asa:
I-au prins bine ploile din ultima vreme. Se pare ca mai are viata lunga, indiferent de neglijenta stapanilor :)
Gratar
Vara in Suedia este foarte apreciata. Oamenii nu stiu cum sa stea mai mult in lumina naturala si soare ca sa ”isi incarce bateriile” pentru sezonul rece si intunecos. Este perioada cand cei care stau la case sunt de invidiat: au curte cu verdeata, masa cu scaune afara si, cel mai important, gratar.
Daca stai la bloc insa, spatii de facut gratar sunt la tot pasul. Problema e ca sunt totusi multe de carat, iar ca sa mergi pe jos sa faci gratar, aduni o gramada de bagaje greu de carat dar absolut necesare: gratarul, carbuni, brichete, gaz, carne, carnati, legume sau ce mai vrei sa frigi, apa, instrumente de intors, vase, mustar etc. Pentru simplificarea celor enumerate mai sus, am incercat sa folosim gratar de unica folosinta – esec total! Iar apoi am ramas intr-o usoara pana de idei...
De ceva vreme, seara, o mireasma de gratar umplea tot livingul. Am investigat situatia si am descoperit ca vecinul care sta un etaj mai jos are gratar electric pe balcon. Si asa ne-a cuprins din nou ideea de a ne cumpara gratar. Singura problema era ca, in contractul nostru scrie clar ca este interzis sa faci gratar pe balcon. Cu siguranta nu se refera la gratar electric. Dar noua ne ploua in balcon, daca am lua gratar electric pentru exterior ar trebui bagat la adapost cand ploua...
Si, din gand in gand am gasit solutia ideala pentru noi: un gratar electric nu prea voluminos, de interior, pe care sa il putem scoate pe balcon cand avem chef. Acum a inceput rascolirea internetului pentru gasirea gratarului ideal: unele nu aveau parti detasabile pentru a fi spalate usor, unele erau prea mici, altele nu lasau urme de gratar pe carne, etc. Si intr-un final, dupa indelungi cautari, l-am gasit! Gratarul Tefal recomandat de Jamie Oliver! Intruneste toate cerintele noastre, este usor de folosit si de spalat. Am facut pana acum carnati, carne de vita, cotlet de porc, piept dezosat de pui, zucchini, ciupercute, ardei si, mai nou porumb! Desi a declansat o data alarma de incendiu, noi ne declaram multumiti! Asta este mititelul:
Abonați-vă la:
Postări (Atom)