luni, 13 decembrie 2010

Lucia



Am ratat sa va povestesc despre fastuoasa festivitate Nobel (stand acasa, am si uitat de ea), iar de bombele de sambata seara cred ca ati auzit mai multe decat noi, dar de Lucia stiti?
Astazi s-a sarbatorit in Suedia Sf. Lucia. Am vazut ca sarbatoarea exista si in calendarul ortodox, doar ca nu este la fel de cunoscuta.
Conform traditiei, Sf. Lucia este o fata ce vine cu lumina si dulciuri. Ea poarta pe cap o coroana de lumanari in timp ce restul participantilor tin cate o lumanare. Toti sunt imbracati in robe albe. Grupurile canta si impart dulciuri in mall-uri, azile de batrani, scoli, biserici. Sunt prezenti si baieti jucand diverse roluri. Ei sunt imbracati ca si fetele, dar poarta in cap un con alb cu stelute aurii.

Prajituri traditionale de Lucia sunt Lussekatter (cu sofran)

si Pepparkakor (cu ghimbir).

In Suedia se sarbatoreste incepand secolul al 18-lea si desi este atat de populara, nu este sarbatoare oficiala.
Astazi erau lumanari peste tot: de dimineata in unele sensuri giratorii (atat in jurul centrului, cat si pe margine), in jurul bazinului, la intrarea in magazine, etc. Chiar si din trenul care vine de la aeroport au coborat doua “Lucii” care au impartit lussekatter pasagerilor matinali. Noi am primit pepparkakor la serviciu.

Un comentariu:

  1. INteresante traditii :) Te invit cu placere pe un forum: http://hoinarprinlume.forumcommunity.net/

    RăspundețiȘtergere