duminică, 26 iunie 2011
Tort de inghetata
Poate va intrebati de ce am facut atatea feluri de inghetata. Acum vine raspunsul: pentru ca SO nu a primit un tort adevarat de ziua lui, ne-am gandit sa il serbam cum se cuvine in week-end.
Asadar: La multi ani, SO!
Tortul consta (in aceasta ordine de jos in sus) din:
- Inghetata de avocado (vezi reteta aici).
- Inghetata de cocos (vezi reteta aici).
- Inghetata de coacaze negre si mure (vezi reteta aici).
- Inghetata de vanilie (vezi reteta aici).
- Inghetata de coacaze rosii si zmeura (vezi reteta aici).
Am folosit forma cu pereti detasabili. Am pus pe rand cate un strat si l-am dat la congelator. De-abia dupa ce e inghetat un strat, putem sa il adaugam pe urmatorul, ca sa nu se combine.
PS: Lipseste inghetata de cacao(se pune cacao in inghetata de vanilie si gata inghetata de cacao!), dar eu o sa evit sa folosesc cacao o perioada :D.
Inghetata de coacaze rosii si zmeura
Ingrediente:
- 125 g coacaze rosii si zmeura
- ½ dl zahar
- 3 dl inghetata de vanilie (vezi reteta aici).
Mod de preparare
Amestecam cu mixerul zaharul cu fructele pana se topeste bine zaharul. Adaugam inghetata de vanilie si omogenizam. Congelam si mai tarziu papam.
Inghetata de coacaze negre si mure
Ingrediente:
- 300 g coacaze negre si mure
- 1 dl zahar
- 3 dl inghetata de vanilie (vezi reteta aici).
Mod de preparare
Amestecam cu mixerul zaharul cu fructele pana se topeste bine zaharul. Adaugam inghetata de vanilie si omogenizam. Congelam si mai tarziu papam.
Inghetata de vanilie
Cu reteta asta am incalcat o parte din principiile mele legate de bucatarit: am folosit faina si unt in inghetata si am lasat ouale (albusurile) nefierte. Dar nu am regretat, rezultatul a fost delicios. Si, daca nu ma insel, asta e si reteta pe care o facea mama acum muuuulta vreme...
Ingrediente:
- 1 litru de lapte
- 250 g zahar
- 4 linguri faina
- 5 oua
- 200 g unt
- 200 g smantana
- vanilie (sub orice forma)
Mod de preparare:
Se pune o jumatate de litru de lapte la fiert cu vanilia (eu am folosit un bat de vanilie; merge si cu esenta sau/si zahar vanilat). Amestecam zaharul si faina cu galbenusurile si cealalta jumatate de litru de lapte pana rezulta o compozitie omogena (eu am folosit mixerul; se poate, evident, si fara). O turnam apoi in laptele care fierbe, amestecand in continuu. Se lasa sa fiarba cu totul (amestecam tot timpul), iar apoi adaugam untul, smantana si albusurile batute spuma. Sa fie mai usor de incorporat, eu am adaugat treptat compozitia in albusuri, nu invers. Se raceste si se pune in congelator. Nu uitati sa o scoateti cu 15-20 de minute inainte de servire.
A iesit super buna, incomparabila cu inghetata de vanilie din supermarketuri.
vineri, 24 iunie 2011
Doamna cu pantofii?
Am ajuns saptamana asta la un centru unde se intalnesc parintii care sunt in concediu de crescut bebei, sa nu uite cum e sa vorbesti cu oameni si sa ajunga doar sa gangureasca. O doamna draguta mi-a prezentat centrul cu toate activitatile lui si din vorba in vorba m-a intrebat de unde vin. Cand i-am zis ca sunt din Romania, mi-a povestit ca in anii ’60 – ’70 suedezii mergeau frecvent in Romania. Mai ales cei cu probleme de sanatate carora li se recomanda o clima mai calda. Ea nu fusese, dar stia de Ceausescu si, ce m-a amuzat cel mai tare, stia si de „doamna” Leana: „Nu sotia lui avea nu stiu cate perechi de pantofi???” Si culmea, cred ca e al treilea suedez care imi spune asta :).
Placinta de ananas
Ingrediente:
Coaja:
- 3 dl faina
- 1 dl zahar
- 150 g unt
- 1 lingurita praf de copt
Umplutura:
- 400 g ananas maruntit fara suc
- 2 dl creme fraiche
- ½ dl zahar
- 2 lingurite zahar vanilat
- 1 ou
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu zaharul si praful de copt, iar apoi incorporam untul topit. Se pune in forma de placinta (cu diametrul de 23 cm), imbracand bine peretii si se inteapa cu furculita din loc in loc.
Separat amestecam toate ingredientele pentru umplutura. Se toarna umplutura in coaja necoapta si se da la cuptor la 200 de grade pentru 30 de minute.
Se serveste rece.
Cremoasa, delicioasa si racoritoare:
Pofta buna!
Inghetata de avocado
Si daca tot suntem la capitolul „Inghetata”, prea putin explorat de mine, incercam si ceva mai „exotic”: inghetata de avocado.
Ingrediente:
- 3 fructe de avocado de dimensiune medie bine coapte
- o lingura zeama de lamaie
- 350 ml lapte
- 200 ml frisca
- 1 dl zahar (eu am pus 1,2 si a iesit un pic cam dulce)
Mod de preparare:
Se face un piure din avocado, zeama de lamaie, laptele si zaharul. Frisca se bate separat si se adauga peste compozitia de mai sus. Se amesteca bine si se da la congelator. Simplu si bun!
Inghetata de cocos
A venit vara! Si, cum a dat caldura peste noi am atacat congelatoarele cu inghetata din supermarketuri. M-am gandit asadar ca ar fi potrivit sa ne facem inghetata acasa, asa cum ne-o dorim. Si prima varianta incercata este aceasta inghetata de cocos recomandata celor carora le place cocosul, dar nu suporta fulgii de cocos si tuturor iubitorilor de nuca de cocos, in general.
Ingrediente:
- 200 g branza Philadelphia
- 100 g zahar farin
- 250 ml lapte de cocos
- 2 linguri zeama de lamaie
- 150 ml de frisca
Mod de preparare:
Se amesteca branza cu zaharul pana se omogenizeaza. Adaugam laptele de cocos si zeama de lamaie si amestecam bine. Frisca se bate separat si apoi se adauga peste compozitia rezultata mai sus. Se da la congelator si...pofta buna!
Nu uitati sa o scoateti din congelator cu 15-20 de minute inainte de servire.
duminică, 19 iunie 2011
Risotto cu bacon si smantana
Am mancat odata in oras un risotto foaaaarte bun. De atunci am tot rascolit internetul sa gasesc reteta pentru el. Si, dupa indelungi cautari, am descoperit-o! Am modificat-o usor si a iesit un risotto mai mult decat delicios!
Ingrediente:
- 1 ceapă mare
- 40 g unt
- 280 g bacon taiat marunt
- 350 g de orez cu bob rotund
- 150 ml vin alb
- 1 l supă de pui
- 200 ml smântână dulce
- 100 g parmezan ras
Mod de preparare:
Se toaca ceapa marunt si se caleste cu baconul in unt. Adaugam orezul si amestecam pana devine lucios. Se toarna apoi vinul si se lasa sa se incorporeze, iar apoi turnam supa treptat, pana se absoarbe toata. Adaugam smantana si parmezanul. Daca vreti sa condimentati, se recomanda piper si nucsoara. Atentie la sare, ca deja baconul e un pic sarat si poate si supa.
Il serviti cu ce va pofteste inimioara. Eu l-am mancat in oras cu pui invelit in bacon si asa am facut si acasa. Am taiat pe lungime piepti dezosati de pui, i-am fiert usor (doar cat sa se intareasca), i-am invelit in bacon i-am pus in tava si i-am bagat la cuptor. Se lasa pana se rumeneste usor puiul (eu i-am pus la 250 de grade si i-am lasat cam o ora)
sâmbătă, 18 iunie 2011
Diverse
Saptamana asta am vazut primii doi iepuri si tot saptamana asta a vazut si SO unul...deci putem sa credem ca s-a dat drumul la iepurasi!
A inceput sa infloreasca socul! Zilele trecute am cules cateva inflorescente si am facut socata. Prima de anul asta.
Continuam cu mancatul de pepeni! Anul asta a fost productie buna, cred (in Spania, nu in Suedia, evident). Nu sunt ei teribil de dulci, dar sunt bunicei, iar ca desert...buni si sanatosi.
Am intalnit din nou cele doua masinute de taiat iarba. Doar ca de data asta erau pe partea opusa a drumului. Ne-am bucurat doar de parfumul ierbii proaspat taiate, fara sa fim deranjate prea tare de zgomot si fara sa inhalam praf (sper).
Daca mamele isi mai amintesc, intre blocuri, in drumul spre Vällingby, printre leagane si alte jucarele, era si un bazin cimentat, in forma rotunda. Cum anul trecut ne-am mutat tarzior aici, nu l-am vazut cu apa. Am crezut ca este fantana arteziana acolo. Ei bine, nu este! Este o mica piscina, unde e o mare balaceala cat e ziua de lunga. Alaturi s-a montat si un dus, sunt banci de jur-imprejur si, bineinteles muuuulta multa verdeata. Am trecut saptamana asta destul de des pe acolo si mereu era aglomerat. Copii de toate varstele si chiar si parinti intra sa se racoreasca, se bat cu apa, e o nebunie acolo. Chiar si cand afara erau 16 grade, tot erau copii acolo...si sigur apa aia e incalzita doar de soare. Eu eram intr-o bluza cu maneca lunga si ma gandeam daca sa imi pun si o gecuta, iar plozii suedezi, despuiati, se bateau cu apa.
Aseara nu am stat prea mult la celebrul party. Drumul a fost cumplit, era ora de varf, cand lumea se intorcea de la munca si avusese loc un accident si politia ocupa 3 benzi de circulatie. Dupa ce SO a facut o ora pana acasa (in general face 15-20 de minute), drumul pana la local l-am parcurs in mai bine de o ora. Asa ca nu ne-am incumetat sa stam prea mult, ca i se facea foame celei mici, si oricum nu prea dormise ieri si ma gandeam ca o sa fie obosita si plangacioasa. Imi era frica si sa nu se sperie de atata lume si galagie. Cum a fost petrecere cu familiile angajatilor, era acolo o droaie de copii, cred ca vreo 40 as zice, de varste diferite, dar cei mai multi micuti, pana in 6-7 ani. A fost cumintica insa, foarte atenta la toata lumea, toti au admirat-o si alintat-o.
Azi intentionam sa plecam la Ikea dupa-amiaza. Vremea e in continuare racoroasa.
vineri, 17 iunie 2011
DHL
De ceva vreme am inceput sa cumparam frecvent de pe Internet. Comandam produse din UK, USA, Germania, Franta sau din alte tari. Motivul e ca e mai comod, aflii parerea altora care au cumparat inainte produsul respectiv si inainte de toate, ca sunt mai ieftine ca in Suedia. Pachetele care vin prin posta le ridicam de la cel mai apropiat supermarket, iar cele trimise prin firme de curierat vin la usa. Cel mai adesea, pachetele care vin acasa sunt trimise prin DHL. Si am remarcat, in timp, ca e mereu aceeasi persoana care le aduce.
Pana azi, totul decurgea cam asa:
“Hej, hej!”
Imi inmana device-ul electronic de semnat ca am primit pachetul...
“Hej då!”
Azi insa...cred ca nu a mai rezistat de curiozitate. Stiam ca trebuie sa primim niste pachete si deja cand am auzit liftul si apoi niste cutii tarate m-am indreptat spre usa.
“Hej, hej!”
Iau device-ul sa semnez. In timp ce semnez aud:
“Firma?”
Eu: “Pardon?”
El: “E firma aici?”
Eu (senina): “Nu.”
El (as zice ca aproape socat): “NU e firma aici?”
Eu (amuzata): “Nu.”
“Hej då!”
miercuri, 15 iunie 2011
Florile mele
duminică, 12 iunie 2011
Cheesecake cu zmeura
Cheesecake-ul a devenit prajitura mea preferata si din multitudinea de retete care exista, le incerc doar pe cele care par promitatoare. Ce-i drept, timpul si modul de preparare conteaza foarte mult. Reteta asta este de pe site-ul suedez de unde ma inspir eu si ocupa locul 2 in topul deserturilor (are cam 1500 de voturi).
Ingrediente:
Blat:
- 12 biscuiti digestivi
- 75 g unt
Crema:
- 3 dl frisca lichida
- 1 dl zahar (atentie: frisca lichida din Suedia nu e dulce deloc! Daca folositi frisca indulcita, poate ati vrea sa puneti mai putin zahar)
- 200 g branza Philadelphia
- 250 g zmeura
- 3 foite de gelatina
Mod de preparare:
Blatul, traditional, se prepara prin amestecul dintre untul topit cu biscuitii macinati. Se preseaza bine pe fundul formei (eu am folosit o forma cu pereti detasabili cu diametru de 20 cm) si se pune in frigider.
Se pun foitele de gelatina in apa rece. Se face un piure din zmeura si branza (mixer sau robot). Frisca si zaharul se pun la foc mic pana se topeste zaharul. Adaugam apoi gelatina si amestecam pana se dizolva, iar apoi punem si piureul facut din zmeura si branza. Se pune compozitia rezultata peste blat si se da la rece. In reteta se spune sa stea la rece minim 3 ore, eu am lasat-o de seara pana dimineata.
Iese o prajitura foarte aspectuoasa si gustoasa, rezultatul imbinarii branzei cremoase cu zmeura racoritoare. O recomand, mai ales in anotimpurile calduroase!
Aceasta a reprezentat tortuletul lui CO, la implinirea varstei de 2 luni :). La multi ani, CO!
sâmbătă, 11 iunie 2011
Caldura mare, monser!
Simt cum blogul asta urla de singuratate. Nu este abandonat, ci doar un pic mai neglijat. De la venirea pe lume a celei mici avem insa alte prioritati. In timpul saptamanii ne ocupam aproape numai de CO, iar de week-end-uri profitam la maxim, iesind la plimbari mai lungi in 3. Asadar, saptamana trecuta, cand SO a avut o minivacanta de 5 zile, am iesit intr-o zi la plimbarea clasica prin cartier, intr-o zi la iarba verde, in alta la plaja, apoi la gradina botanica, iar de ziua Suediei prin Vällingby. Si, ca tot am pomenit, la multi ani, Suedia! (cu o maaaare intarziere)
Saptamana asta a trecut la fel de rapid ca cele de dinaintea ei. Si, desi mi-am propus de multa vreme sa merg cu CO in vizita la serviciu, pana acum am avut doar incercari esuate. Intentionez sa ajung la pauza de la 15, iar pentru asta trebuie sa ii dau sa manance pe la 13, iar programul facut de cea mica nu ne-a ajutat deloc. Chiar saptamana asta m-a sunat si sefa sa ne invite la petrecerea de Midsummer (mijlocul verii, ziua cea mai lunga din an = cea mai importanta sarbatoare din Suedia). Asadar, vineri avem program.
Cred ca e vremea cireselor in tara. Am luat si noi saptamana asta, cat sa ne facem pofta si chiar au fost bunute. Dar mai incantati am fost de pepenele rosu – primul pe care il nimerim bun de cand suntem aici. Oricum, eram decisi ca daca si asta ar fi fost palit, necopt sau pur si simplu fara gust de pepene, sa nu mai mancam pepeni din Suedia (nu ca ar fi ei din Suedia). Salivez in continuare la capsunile care parca imi fac in ciuda si sunt peste tot. Vine si vremea cand o sa pot manca, dar pana atunci va trece cu siguranta vremea lor si voi avea parte de niste chestii rosii cu forma si culoare de capsuni cat sa te faca sa salivezi cand le vezi, insa inodore, insipide.
A venit caldura peste noi. Parca in anii trecuti Suedia a fost mai primitoare pe timp de vara. Nu ne amintim sa mai fi trait asa un iunie calduros pe taramurile vikingilor.
Si de cand a venit vara, tot suedezul si-a scos masa si scaune pe balcon. Am sarit peste achizitia unui set de mobila de exterior anul asta. Preturile variaza, avand o medie de 600 de euro si ajung si la peste 1000 pentru un set decent. Fiind primul an in apartamentul asta, am decis sa vedem cat de mult timp ne-am petrece noi vara pe balcon, dat fiind ca in Solna nu ieseam mai deloc, iar in Rissne, desi aveam balcon inchis si oarecum amenajat, tot nu l-am onorat prea des cu prezenta noastra. Intre timp, am improvizat: am scos o masa marca Ikea pe care am acoperit-o cu musama (sa nu o ploua) si doua scaune de plastic acelasi brand. Vantul dadea musamaua jos, masa a fost plouata, s-a cojit, iar noi afara prea des tot nu am iesit. Ieri insa, m-am gandit sa schimb situatia: am taiat musamaua pe dimensiunile mesei si am batut-o in cuie (pe partea de jos a blatului) sa nu o mai bata vantul, SO a adus scaunul de camping din beci, iar azi chiar am iesit si am luat micul dejun pe balcon. Problema e ca dupa-amiaza balconul este scaldat in soare, iar noi nu stim cum sa ne mai pitim dupa draperii in casa. Asadar, vom iesi probabil doar diminetile.
vineri, 3 iunie 2011
Smoothie de avocado
Dupa toate smoothie-urile traditionale incercate pana acum (de banane, zmeura, piersici), astazi am ales o varianta mai putin obisnuita, smoothie-ul de avocado. Pentru ca amandurora ne place avocado-ul, am cumparat saptamana asta vreo 6 bucati. Cand ne-am trezit cu ele in casa, niciunul din noi nu a sarit sa le consume. Asadar m-am gandit astazi sa le schimb “forma de prezentare”. Si ce s-ar fi potrivit mai bine pe caldurile astea decat un smoothie racoritor?!
Ingrediente:
- 2 avocado
- 4 lingurite zahar (brun daca aveti)
- 2 lingurite zeama de lime
- 400 ml lapte
Mod de preparare: Le bagati pe toate la blender si le lasati pana se face o pasta moale. Eu am fost incantata de noul gust! Daca vreti, puteti sa puneti si niste cuburi de gheata.
Atentie: Fructele de avocado trebuie sa fie coapte bine. Eu obisnuiesc sa le las o zi, doua afara sa se coaca mai bine daca sunt verzi. Dupa ce se coc le tin in frigider.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)