joi, 24 noiembrie 2011

Amintiri din copilarie




Caut de ceva vreme pe Internet cantecelele astea si nu le-am gasit. Asa ca am ales sa le "decupez" eu din poveste si sa le uploadez, ca mie imi sunt tare dragi si m-am gandit ca poate mai sunt si altii care cad in butoiul cu melancolie cand le asculta.

Carte de povesti cu poze...


Scufita Rosie:


Lupul:


Scufita Rosie si "bunica":


Vanatorul:


Enjoy!

miercuri, 23 noiembrie 2011

Painici indiene



Pe vremea cand lucram – acum multa muuuulta vreme – mai mergeam uneori cu colegii la pranz la restaurante indiene. Spun “restaurante” pentru ca am testat mai multe situate in apropierea serviciului. Imi place mancarea lor: sosuri delicioase, condimente deosebite, portii indestulatoare :). Dar ceea ce imi place cel mai mult la indieni e painea! Sunt sigura ca au mai multe feluri de paini, eu vorbesc de cea pe care o mancam pe aici si a carei reteta o scriu mai jos.

Ingrediente:
- 3 cups (americane) faina (echivalent cu 400 g)
- o jumatate cup gris (echivalent cu 70 g)
- 1 cup apa calduta (echivalent cu 250 ml)
- o lingurita sare
- unt, ulei

Mod de preparare:
Se amesteca ingredientele uscate: faina, grisul si sarea. Se adauga apa calduta si se amesteca bine. Se acopera aluatul si se lasa ”sa se odihneasca” 30 de minute. Se framanta apoi 5 minute (eu nu prea respect timpii in general, iar framantatul nu imi place deloc, dar de data asta am facut ca la carte) si se imparte in 9-10 bilute (eu am impartit in 12, dar au iesit micute). Se acopera cu un prosop de bucatarie sa nu se usuce. Se unge masa de lucru cu ulei si se ia fiecare biluta pe rand, se intinde cu sucitorul pana se vede prin ea (fara grija, e foarte elastica), se unge cu unt topit (foarte putin, dar pe toata suprafata) cu o pensula de bucatarie si se impacheteaza in 3 pe lungime, ca o scrisoare, iar apoi pe cealalta dimensiune se aduc extremitatile spre mijloc. Se iau apoi pachetelele rezultate pe rand, se intind (nu extrem de tare - eu le-am facut cam subtiri - cat sa va intre foaia in tigaie) si se pun in tigaie la prajit. Ungeti tigaia cu o picatura de unt inainte sa puneti foaia si, daca vreti si cand o intoarceti. Eu am uns doar pe o parte. Cred ca am folosit 5 linguri de ulei de masline si vreo 20 de grame de unt in total. Se prajesc pe ambele parti pana se rumenesc si se consuma fierbinti – super bune! – dar si reci. Noi cu greu ne-am oprit aseara sa nu le terminam. Le papati cu ce vreti, merg foarte bine cu sosuri (gen cele indiene). Noi le-am mancat cu tapenade (pasta de masline) si goale.



Mie imi plac extrem de mult. Nu cred ca am surprins in poze cat de frumos arata, fasiute-fasiute si cu siguranta nu am surprins gustul si mirosul imbietor.

Rata



Saptamana trecuta a fost Ziua Recunostintei, sper ca nu ati uitat de ea! Noi nu am uitat – avem destule pentru care sa fim recunoscatori. Nu am sarbatorit-o joi, ci un pic mai tarziu si nu am gatit curcanul traditional, ci o rata.
Iat-o:

Stiu, nu arata prea bine, dar nu e chiar arsa, am uns-o cu miere si cu sos de soia – o nebunie!

luni, 21 noiembrie 2011

Broască ţestoasă în vârf de stâlp



Un tânăr se asează pe o bancă langa un bătrân şi începe să-i vorbească acestuia despre ţară, guvern şi legiuitori. Bătrânul îi răspunde:
- Eu cred că parlamentarii şi alţii asemenea lor sunt ca o broască ţestoasă aşezată în vârful unui stâlp.
- Nu înţeleg această analogie… Ce înseamnă asta, domnule?
Bătrânul explică:
- Dacă vezi o broască ţestoasă stând în echilibru pe un stâlp de gard, la ce concluzii ai putea să ajungi?
Văzând mirarea tânărului, bătrânul continuă:
- În primul rând: Nu înţelegi cum a ajuns acolo.
- În al doilea rând: Nu poţi să crezi că stă acolo.
- În al treilea rând: Ştii sigur că nu ar fi putut să ajungă acolo singurică.
- Al patrulea: Ar trebui să faci ceva să nu mai fie acolo.
- Al cincelea: Este evident că aceasta nu va face nimic folositor cât timp stă acolo.
Deci, singurul lucru raţional ar fi s-o ajuţi să coboare…

duminică, 20 noiembrie 2011

Placinta de dovleac



Nu ma omor cu dovleacul dar placinta asta este absolut delicioasa, iar reteta extrem de simpla!

Ingrediente:
- aluat placinta (pentru forma de 23 cm)
- 400 g dovleac (copt sau calit; eu am avut copt)
- 400 ml lapte condensat indulcit (o cutie)
- 2 oua mari
- o jumatate de lingurita scortisoara macinata
- un sfert de lingurita ghimbir macinat
- un sfert de lingurita nucsoara macinata
- o jumatate de lingurita sare

Mod de preparare:
Se intinde aluatul in forma, imbracand si peretii acesteia. Se amesteca dovleacul pasat cu restul ingredientelor si se omogenizeaza bine compozitia (eu am folosit blenderul). Se toarna compozitia rezultata peste blat si se da la cuptorul preincalzit la 220 de grade pentru 15 minute. Reducem apoi focul la 180 de grade si se mai tine placinta in cuptor inca 45 de minute. Eu am oprit focul si am mai lasat-o o jumatate de ora cu cuptorul semi-deschis sa se raceasca (am citit eu undeva ca in felul asta nu se mai crapa suprafata – este valabil mai ales pentru cheesecake-uri).
Raciti si dati la frigider. Noi am atacat-o a doua zi si a avut mare succes!


Pasta de avocado (de post)



Ingrediente:
- 3 avocado
- o jumatate de ardei (eu am pus galben, daca vreti sa se vada puneti rosu)
- 2 rosii
- o jumatate de ceapa mica spre medie
- 1 catel de usturoi pisat
- sucul de la o lime
- sare si piper, daca vreti

Mod de preparare:
Se taie marunt ardeiul, rosiile, ceapa si cei trei avocado. Se amesteca toate si se adauga usturoiul pisat, sucul de lime, sarea si piperul. Este ideal pentru chipsuri dar merge foarte bine si pe paine.

miercuri, 16 noiembrie 2011

Atentie, gateste SO!



Prajitura inghetata de zmeura



A trecut vara si eu am ramas cu retete de prajituri inghetate pe care nu am apucat sa le incerc. Asta e una din ele, gasita pe un site suedez si pe care am ales sa o prepar de Ziua Tatalui!

Ingrediente:
Blat:
- 300 g pasta de migdale (exista de cumparat in comert, gen martipan)
- 1 ou
- 2 albusuri

Crema:
- 2 dl creme fraiche (sau o smantana mai grasa)
- 2 dl frisca lichida
- 2 galbenusuri
- 1 dl zahar vanilat
- 250 g zmeura

Mod de preparare:
Folosim o forma cu pereti detasabili cu diametru de 20 cm.
Amestecam ingredientele pentru blat, il punem in forma si il coacem 20 de minute la 175 de grade. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Crema: Batem galbenusurile cu zaharul farin pana se albesc si le punem un pic pe foc, amestecand tot timpul. Batem frisca, o amestecam cu creme fraiche, cu amestecul de galbenusuri si zahar farin (racit) si cu zmeura pasata (eventual strecurati-o daca nu va plac semintele).
Se toarna crema rezultata peste blatul de mai sus si se da la congelator cel putin 4 ore. Noi am lasat-o de pe o zi pe alta. Se scoate cu cel putin 30 de minute inainte de servire. Este racoritoare, o combinatie placuta intre dulcele blatului si crema usor acrisoara.

Prajitura de post cu nuca de cocos



O reteta pe cat de simpla, pe atat de gustoasa. Trebuie sa o incercati!

Ingrediente:
- 2 cani de faina
- 2 cani de zahar
- 2 cani de fulgi de nuca de cocos
- 2 cani lapte de soia (sau apa)
- o lingura zahar vanilat
- 20 g praf de copt (2 pliculete)
- 2 linguri cacao

Mod de preparare:
Se amesteca faina cu zaharul, fulgii de nuca de cocos, zaharul vanilat si praful de copt. Se adauga laptele de soia (eu am avut lapte de soia cu aroma de vanilie, o bunatate; daca nu va place laptele de soia, puteti sa folositi lapte de orez sau apa). Se pun trei sferturi din compozitie in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. In compozitia ramasa adaugati cacaoa si apoi turnati-o peste compozitia alba. Se da la cuptor la 180 de grade timp de o ora.
Am folosit o tava de 35 cm x 22 cm, iar cana cu care am masurat era de 300 ml.

Placinta italieneasca



Ingrediente:

- aluat placinta (sau aluatul traditional facut din faina, unt, smantana – ca aici, dar injumatatiti cantitatile)
- 4 rosii potrivite
- o ceapa galbena taiata fin
- 2 catei de usturoi
- 50 g rosii uscate in ulei
- 75 g masline verzi fara samburi
- 75 g masline negre fara samburi
- 50 g parmezan
- 50 ml smantana de gatit
- 100 g cascaval ras
- 4 oua

Mod de preparare:
Am folosit o forma mica, de 28 cm x 18 cm. Se intinde aluatul in forma, imbracand bine peretii. Se coace blatul la 200 de grade timp de 10 minute. Intre timp pregatim umplutura. Rosiile se taie fasiute, ceapa fin, usturoiul se piseaza, rosiile uscate se taie dupa plac, maslinele se taie rondelute (in cazul in care nu ati cumparat direct rondele) – merg si intregi, parmezanul se rade. Toate astea se amesteca cu ouale si cu smantana de gatit, se pun peste blatul copt si se presara deasupra cascavalul ras.
Se da la cuptor 40 de minute la 200 de grade.
Iese o placinta racoritoare, foarte buna si calda si rece, la micul dejun, cina, sau, daca nu sunteti carnivori, chiar la pranz. Noua ne-a placut tare mult.

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Haupia Pie



Sau pe intelesul tuturor, placinta de nuca de cocos si ciocolata - o reteta traditionala hawaiiana. Pentru o zi speciala am cautat o reteta speciala, pe care v-o recomand calduros, mai ales daca sunteti fani nuca de cocos si/sau ciocolata. Pe deasupra este foarte usor de facut!

Ingrediente:
- aluat placinta (pentru forma de 23 cm)
- o conserva lapte de cocos (400 ml)
- 235 ml lapte
- 235 ml apa
- 250 g zahar
- 75 g amidon de porumb
- 200 g ciocolata
- 350 ml frisca

Mod de preparare:

Punem aluatul intr-o forma de 23 de cm diametru, imbracand peretii formei si il coacem la 175 de grade timp de 15 -20 minute (sau conform instructiunilor de pe pachet). Il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.
Pregatim apoi umplutura. Amestecam laptele cu laptele de cocos si cu zaharul – eu am folosit blenderul pentru omogenizarea amestecului, ca laptele de cocos mai are cocoloase. Se pune pe foc pana incepe sa fiarba. Intre timp, amestecam apa rece cu amidonul. Cand incepe sa fiarba compozitia de mai sus, turnam peste ea amestecul apa+amidon si lasam sa fiarba la foc mic, amestecand in continuu, aproximativ 3 minute, pana se intareste.
Se imparte compozitia rezultata in doua parti egale. Intr-una din ele punem ciocolata rupta in bucatele (cand compozitia e fierbinte, sa se topeasca). Eu am pus o ciocolata cu lapte si una cu multa cacao. Recomand totusi sa pastrati mai multa compozitia alba, ca IN FINAL – dupa ce adaugam si ciocolata - compozitiile sa fie egale. Eu am facut conform retetei si partea cu ciocolata este mai mare.
Se pune compozitia de ciocolata in aluatul copt, adaugam compozitia de cocos pe deasupra si dam placinta la rece. Dupa ce s-a racit se orneaza cu frisca batuta. Eu am folosit 150 ml frisca lichida si am completat cu frisca facuta din 200 ml creme fraiche cu zahar pudra, sa fie mai gustoasa. Puteti sa radeti ciocolata pe deasupra, eu am ales sa notez evenimentul pentru care a fost facut :).



joi, 10 noiembrie 2011

Tort botez



Mi-am amintit ca se apropie aniversarea a sapte lunisoare si eu am ramas in urma cu postatul retetelor. Iar tortul de sase luni a fost unul chiar special – imitatie a celui pe care l-a avut la botez.
Pe cat de simplu se face pe atat de bun este, asa ca pregatiti-va!

Ingrediente:

Blat:
- 60 g de nuci macinate
- 100 g zahar pudra
- 20 g cacao
- 4 albusuri

Crema 1:
- 300 ml frisca lichida
- 200 g ciocolata neagra (eu am pus cu 55 % cacao)
- 5 g gelatina

Crema 2:
- 300 ml frisca lichida
- 200 g ciocolata cu lapte
- 5 g gelatina


Crema 3:
- 300 ml frisca lichida
- 200 g ciocolata alba
- 5 g gelatina

Mod de preparare:
Blatul: Se bat albusurile, peste care turnam zaharul pudra „in ploaie”, iar apoi le amestecam cu grija cu nuca si cacaua. Se pune pe hartie de copt intr-o forma cu pereti detasabili (cred ca avea 26 cm diametru). Coacem blatul la temperatura mica timp de 15 minute. Cand e gata, scoatem hartia de copt si il punem inapoi in forma cu pereti detasabili.
Crema 1: Punem 200 ml de frisca lichida la foc mic si adaugam ciocolata rupta in bucatele. Cand se topeste ciocolata o dam la o parte de pe foc. Gelatina se inmoaie conform instuctiunilor de pe ambalaj – 10 min in 50 ml apa (parca) – apoi se dizolva (eu am tinut castronelul mult deasupra focului, doar cat sa se dizolve – nu trebuie caldura prea mare ca isi pierde proprietatile). Gelatina dizolvata se toarna peste crema de mai sus. Batem apoi restul de 100 ml frisca si o incorporam amestecului rezultat mai sus (cand acesta e rece). Turnam crema peste blat.
Cremele 2 si 3 se fac la fel. Faceti cremele cu o pauza de una-doua ore intre ele, ca sa aiba timp sa se intareasca si sa nu se amestece intre ele. Cam asta e cel mai important! Si...alegeti o ciocolata cat mai fina, pentru un rezultat cat mai fin! Ornati dupa bunul plac – eu i-am pus un strat gelatinos de sirop de visine din dulceata.
Rezultatul: un tort cremos delicios, care face fata cu succes oricarei mese festive.



Pofta buna!