marți, 26 aprilie 2011

Placinta cu branza dulce



Inspirata de Ana si pentru ca ne-a ramas branzica dulce de la pasca pregatita pentru Paste, am facut o placintica. Blatul este cel “traditional” – pe care il folosesc la orice placinta, iar umplutura ca cea de pasca.
Ingrediente:
- 200 g faina
- 100 g unt
- 2 linguri smantana
- 2 linguri zahar

- 600 g branza dulce (a noastra e moale, parca ar fi amestecata si cu smantana)
- zahar dupa gust
- 2 oua
- stafide si zahar vanilat dupa bunul plac

- 1 ou pentru uns

Mod de preparare:
Amestecam ingredientele pentru blat (untul topit in prealabil) si intindem compozitia in forma (de 23 cm am folosit eu), avand grija sa acoperim peretii. Pastram 1/3 din compozitie pentru partea de deasupra. Se toarna umplutura si se acopera cu un grilaj format din compozitie de blat, sau orice alte forme doriti. Se unge cu ou si se da la cuptor la 200 de grade pentru 40 de minute.
La noi a avut super succes, s-a terminat vazand cu ochii. Fotografia pe care am reusit sa o fac este cu ultima bucatica – asa se justifica faptul ca este teribil de stramba :).

luni, 25 aprilie 2011

Key lime pie



De cand cu cea mica nu am mai gatit nimic, dar fiind Paste si profitand de cateva momente libere, am ales sa incerc o reteta rapida pe care am pastrat-o de multa vreme in fisierul “To do”. Prajitura se numeste “Key lime pie” (placinta de lime = “lamai verzi”) si este tipic americana. Merge de minune in zilele calduroase de vara sau ca desert racoritor, anti-greata, in zilele de sarbatoare cand se obisnuieste sa se manance mult si un desert satios nu si-ar gasi locul.
Ingrediente:
- 250 g biscuiti digestivi
- 100 g unt

- 400 g lapte condensat indulcit
- 300 ml frisca
- Zeama de la 5 lime

Mod de preparare:
Folosim o tava rotunda de diametru 20 cm, cu pereti detasabili. Se maruntesc biscuitii si se amesteca cu untul topit. Rezultatul se pune in tava si se preseaza cu mainile sa acopere fundul tavii. Se da la cuptor la 150 de grade pentru 10 minute.
Fisca si laptele condensat se mixeaza bine pana fisca e complet batuta. Adaugam apoi treptat zeama de lime si mixam in continuare. Puteti sa gustati in timp ce puneti. Eu am avut initial tendinta sa nu o pun pe toata, ca mi se parea ca ar iesi foarte acrisoara. In final am pus-o si mi-a placut cum a iesit.
Compozitia rezultata se pune peste blatul de biscuiti racit si se da la frigider pentru mai mult de 8 ore. Compozitia de deasupra, desi iesise moale si am avut emotii ca o sa curga, s-a intarit perfect. Eu am lasat prajitura 24 de ore la frigider inainte de a o taia.
Se orneaza cu feliute de lime si frisca.


vineri, 8 aprilie 2011

Prajitura naturala



Se pare ca unii din noi incep sa se orienteze pe retetele raw. Nu e cazul nostru, bineinteles. Desi nu am nimic cu veganii, mi se pare cam extrem sa mananc doar iarba si seminte...In fine, de curiozitate, am ”rasfoit” mai multe retete din categoria asta si am ales sa incerc una. Si, din toate cate am citit, asta mi s-a parut ca ar fi mai pe gustul nostru – o prajitura. Se face destul de usor si repede, nu necesita coacere si nici cunostinte avansate in bucatarie. Va anunt de la inceput ca are 5 straturi. Reteta (asa cum am incercat-o eu) suna cam asa:
Stratul 1:
- 2 cani de nuci
- 1 cana stafide
- 1 banana (mare)
Se baga toate la robot si se obtine o pasta care se intinde in tava (cam 25 x 25 cm). Se da la congelator in timp ce pregatim stratul urmator.

Stratul 2:
- 4 linguri cacao
- 50 g unt de cocos
- 6 linguri miere
- 1 lingurita esenta de vanilie (trebuia extract, da nu am avut)
Se topeste untul de cocos si se adauga celelalte ingrediente. Se face un sos de ciocolata care se adauga peste stratul 1. Nu va ingrijorati ca nu o sa curga. Untul de cocos se intareste instantaneu in contact cu stratul 1 care este inghetat. Se da din nou la congelator.

Stratul 3:
- 2 cani de caju
- 40 g unt de cocos
- 3 linguri miere
- 1 lingurita esenta de vanilie
Se baga toate la blender, se obtine o pasta care se intinde peste stratul 2. Se pune la congelator.

Stratul 4:
- 250 g zmeura
Se paseaza la blender si se intinde peste stratul 3. Se pune la congelator.

Stratul 5:
- 2 banane
- 3 linguri cacao
- 40 g unt de cocos
- 1 lingurita esenta de vanilie
Se topeste untul si se amesteca, cu cacaoa si vanilia. Se toarna sosul obtinut in blender peste banane. O sa rezulte o ”crema de ciocolata” care se intinde peste stratul anterior si se da din nou la congelator cam o ora. In momentul asta este gata pentru a fi consumata. Apoi se pastreaza in frigider.

Este o prajiturica foarte buna (ne dam seama si din ingrediente ca nu are de ce sa nu fie buna), aspectuoasa – datorita straturilor, naturala, dar totusi, zic eu, prea consistenta si plina de calorii.

miercuri, 6 aprilie 2011

Placinta de zucchini



O alta placinta, foarte asemanatoare cu celelalte de altfel si, cel putin la fel de buna zicem noi.

Ingrediente:
Coaja:
- 200 g unt
- 350 g faina
- 3 linguri lapte
Umplutura:
- 125 g sunculita
- ½ ardei rosu
- 8 ciuperci
- 1 ½ zucchini
- 200 g cascaval
- 400 ml lapte
- 3 oua

Mod de preparare:
Pentru coaja se amesteca toate ingredientele (sa fie mai usor, eu topesc untul inainte) si se intinde in tava, avand grija sa acoperim bine peretii vasului (am folosit o tava dreptunghiulara de 22x35 cm).
Am calit putin sunculita cu ardeiul tocat marunt si cu ciupercile feliate si le-am intins peste coaja. Am pus apoi un strat de zucchini feliat. Ouale, laptele si cascavalul ras le amestecam intr-un castron, iar apoi se toarna peste stratul de zucchini, avand grija sa intindem cascavalul in strat omogen pe toata suprafata. Se da la cuptor la 200 de grade pentru 45 de minute.

Pofta buna!

marți, 5 aprilie 2011

Sos caramel



Suntem mari fani ai dulciurilor si chiar daca incercam sa ne mai abtinem, cateodata cadem in ispita. Asa am facut eu cu acest sos caramel despre care am citit odata demult si mi-a ramas intiparit in minte.

Ingrediente:
- 115 g unt
- 330 g zahar brun
- 300 ml frisca nebatuta
Mod de preparare:
Totul se face contra cronometru, asa ca e bine sa aveti toate ingredientele cantarite la indemana. Se topeste intai untul. Peste el se adauga zaharul brun si se lasa cam 4 minute la foc potrivit. Chiar daca nu e tot topit, se adauga apoi toata frisca, se da focul mai tare si se amesteca in continuu cu telul cam 2 minute, pana incepe sa fiarba. Se da focul mic si se mai lasa sa fiarba sosul 4 minute, amestecand in continuu. Cand il luati de pe foc o sa fie inca destul de lichid, dar se va mai intari cand se raceste. Daca il fierbeti mai mult, obtineti caramele.
Se pastreaza la frigider. Noi am papat sos caramel la gris cu lapte, dar merge foarte bine la inghetata, clatite americane samd.

Azi am descoperit...



...ca a venit primavara!!!
Iata si dovada:

Ärtsoppa



Din ciclul retetelor suedeze incercate prin oras, am selectat aceasta supa de mazare galbena. Mazarea galbena – de care am auzit pentru prima data in Suedia – are consistenta fasolei uscate, bob rotund si tare – mai precis ca nautul.
Supa asta se face extrem de usor si este asemanatoare la gust cu cea de fasole – SO ii tot zice ca e de fasole, din cauza gustului asemanator.

Ingrediente:
- mazare galbena 500 g
- 3 cepe
- 2 morcovi
- 3 linguri de ulei de masline
- 375 g afumatura (eu am luat maruntita frumos, gata de folosit)
- timian (pare ca se mai numeste si cimbrisor) sau sovarv (eu am folosit timian, sovarv nu aveam in casa, nici nu am auzit de el inainte, dar acum mi-am luat – data viitoare cand fac supa asta o sa il si folosesc)
Mod de preparare:
Ca si fasolea uscata, mazarea galbena se fierbe greu. Puteti sa adoptati procedeul cu lasatul de seara in apa, sau, cum am facut noi, am fiert-o la oala sub presiune.
Morcovul ras, ceapa tocata marunt si afumatura se calesc 2 min in uleiul de masline, iar apoi se adauga mazarea fiarta cu atat lichid cat doriti – la suedezi, supa asta nu e foarte lichida, seamana mai mult cu o mancarica de la noi. Se lasa sa mai fiarba iar spre sfarsit(cand o considerati gata) se adauga timianul sau sovarvul.
Noua ne-a placut foarte mult, prima portie s-a terminat rapid pana seara, iar a doua zi am mai facut una.