O reteta suedeza
cu traditie, wallenbergare este considerat un fel de mancare pretentios (cel
putin asa era pe vremuri). Si-a primit numele de la o familie burgheza
suedeza, in casa careia se presupune ca s-a inventat reteta. Desi ingredientele nu sunt foarte pretentioase si
nici modul de preparare extrem de complicat, acest fel de mancare poate fi
delicios, servit in restaurantele de lux suedeze. Eu am mancat wallenbergare de
mai multe ori prin Stockholm, dar e prima data cand m-am incumetat sa o prepar
acasa.
Ingrediente:
-
500 g
carne tocata de vitel
-
4
galbenusuri
-
4 dl
smantana de gatit (care se bate ca frisca)
-
sare
-
piper
-
1 – 1
½ dl pesmet
-
unt
Mod de preparare:
Ingredientele
trebuie sa fie foarte reci. Se pun in robotul de bucatarie (cu cutitul montat)
carnea tocata, galbenusurile, sarea si piperul. Se mixeaza putin, pana se
amesteca toate ingredientele. Apoi adaugam smantana, treptat. Trebuie sa se
omogenizeze toate foarte bine si sa se intareasca smantana. Atentie! Amestecul
nu trebuie sa se incalzeasca!
Se formeaza
chiftele mari, care se dau prin pesmet si se prajesc in unt. Se baga apoi in
cuptor, pe hartie de copt, la 200-220 de grade (cam 30-45 minute le-am lasat eu),
sa se patrunda mai bine.
Traditional, se
servesc cu mazare fiarta, piure (un piure mai fin, facut cu smantana de gatit, unt,
nucsoara) si lingon (= merisoare) – proaspete sau decongelate, amestecate cu
putin zahar, dupa gust (sunt extrem de acre). Combinatia este foarte reusita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu