joi, 16 februarie 2012

Tort de ciocolata



Cred ca s-a observat ca inca de la tortul de 6 luni am primit “dezlegare” la cacao. Si, dupa cum se vede, o folosesc din plin :).
Am poftit la tortul asta de muuuulte lunisoare, dar iata ca i-a venit si lui randul! Reteta am gasit-o pe site-ul meu preferat de retete suedeze si are peste 1500 de review-uri pozitive.

Ingrediente:
Blat:
- 150 g unt
- 2 oua
- 2,5 dl zahar
- 1,5 dl faina
- 0,5 dl cacao
- O lingura de cafea rece
- O lingurita de praf de copt
- O lingurita de zahar vanilat
Crema:
- 1,5 dl frisca lichida sau smantana de gatit
- 1,5 dl zahar
- 2 linguri de sirop (e un sirop ca cel facut din apa si zahar, doar ca aici se cumpara gata preparat)
- 100 g ciocolata neagra (de preferat cea cu 70% cacao)
- 75 g unt

Mod de preparare:
Blat:
Se porneste cuptorul la 175 de grade.
Se topeste untul si se lasa la racit.
Se bat ouale (albus+galbenus) si se adauga zaharul, zaharul vanilat si apoi cafeaua. Se amesteca restul de ingrediente (faina, cacao, praf de copt) si se adauga compozitiei de mai sus. Ultimul se incorporeaza untul topit. Se pune compozitia intr-o forma cu pereti detasabili (a mea are diametrul de 20 de cm) si se coace cam 35 de minute. Se lasa sa se raceasca in forma. (Reteta spune ca trebuie sa stea in cuptor doar 20 de minute, mie mi s-a parut necoapta. Probabil merge si mai putin de 35 de minute, faceti testul magic cu scobitoarea)
Crema: Se amesteca frisca (sau smantana de gatit) cu zaharul siropul si ciocolata si se pun intr-o cratita la foc mic. Se lasa sa fiarba cateva minute amestecand in continuu. Se ia de pe foc si se adauga untul. Se toarne peste blat si se lasa sa se raceasca si se tine la frigider minim o zi inainte de servire.
Se poate pudra cacao pe deasupra, noi l-am ornat cu frisca de vanilie.


Nu-i usor sa faci poze cand esti atacat de un pitic:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu