joi, 16 februarie 2012
Crema catalana
Daca a ajuns SO sa imi faca observatie ca nu mai postez retete pe blog, e de rau! :)) Si stiu ca reteta asta o asteapta in mod special...
Ne-am intors din Spania cu amintiri frumoase si retete tentante. Crema catalana a fost favorita noastra, foarte asemanatoare cu crème brûlée-ul frantuzesc. Inca de cand am venit din Spania am cautat "reteta perfecta" de crema catalana si ocazia speciala pe care o asteptam ca sa o pun in practica nu a intarziat sa apara - Valentine’s Day.
Ingrediente:
- 500 ml frisca lichida
- 237 ml lapte (1 cup)
- ½ bat de vanilie
- 250 g zahar (1 cup)
- 3 galbenusuri
- 2 oua
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 160 de grade. Se pun frisca si laptele intr-o cratita la foc mediu pana incep sa fiarba. Se taie batul de vanilie si se pun semintele de vanilie in amestecul de frisca si lapte. Intre timp, se bat usor ouale, galbenusurile si jumatate din cantitatea de zahar (125 g). Adaugam aici amestecul de lapte si frisca fierbinte.
Restul de zahar (125 g) se pune intr-o cratita la foc puternic cu putina apa (cat sa ude zaharul). Dupa ce incepe sa fiarba, cu cat se evapora apa, amestecul devine din ce in ce mai vascos, iar in final se coloreaza. Dupa cateva secunde de cand incepe sa se coloreze va fi perfect. (atentie sa nu se arda!). Se intinde caramelul pe fundul formelor, iar apoi turnam crema. Formele se vor baga la cuptor in tavi cu apa, astfel incat apa sa ajunga pana la jumatatea inaltimii formelor cu crema. Se lasa la cuptor intre 20 si 50 de minute, in functie de dimensiunea formelor si de grosimea stratului de crema. Eu le-am lasat 25-30 de minute, doar pana cand crema s-a intarit la suprafata.
Ok, nu a iesit la fel ca cea pe care am mancat-o la ea acasa, dar a fost delicioasa!
Tort de ciocolata
Cred ca s-a observat ca inca de la tortul de 6 luni am primit “dezlegare” la cacao. Si, dupa cum se vede, o folosesc din plin :).
Am poftit la tortul asta de muuuulte lunisoare, dar iata ca i-a venit si lui randul! Reteta am gasit-o pe site-ul meu preferat de retete suedeze si are peste 1500 de review-uri pozitive.
Ingrediente:
Blat:
- 150 g unt
- 2 oua
- 2,5 dl zahar
- 1,5 dl faina
- 0,5 dl cacao
- O lingura de cafea rece
- O lingurita de praf de copt
- O lingurita de zahar vanilat
Crema:
- 1,5 dl frisca lichida sau smantana de gatit
- 1,5 dl zahar
- 2 linguri de sirop (e un sirop ca cel facut din apa si zahar, doar ca aici se cumpara gata preparat)
- 100 g ciocolata neagra (de preferat cea cu 70% cacao)
- 75 g unt
Mod de preparare:
Blat:
Se porneste cuptorul la 175 de grade.
Se topeste untul si se lasa la racit.
Se bat ouale (albus+galbenus) si se adauga zaharul, zaharul vanilat si apoi cafeaua. Se amesteca restul de ingrediente (faina, cacao, praf de copt) si se adauga compozitiei de mai sus. Ultimul se incorporeaza untul topit. Se pune compozitia intr-o forma cu pereti detasabili (a mea are diametrul de 20 de cm) si se coace cam 35 de minute. Se lasa sa se raceasca in forma. (Reteta spune ca trebuie sa stea in cuptor doar 20 de minute, mie mi s-a parut necoapta. Probabil merge si mai putin de 35 de minute, faceti testul magic cu scobitoarea)
Crema: Se amesteca frisca (sau smantana de gatit) cu zaharul siropul si ciocolata si se pun intr-o cratita la foc mic. Se lasa sa fiarba cateva minute amestecand in continuu. Se ia de pe foc si se adauga untul. Se toarne peste blat si se lasa sa se raceasca si se tine la frigider minim o zi inainte de servire.
Se poate pudra cacao pe deasupra, noi l-am ornat cu frisca de vanilie.
Nu-i usor sa faci poze cand esti atacat de un pitic:
Tort "Regina Maria"
Regina Maria este o prajitura care mi-a incantat papilele gustative inca din copilarie. Desi sunt sigura ca nu este exact aceeasi reteta, eu pe asta am folosit-o:
O foaie de pandispan:
- 5 oua
- 5 linguri de zahar
- 5 linguri de faina
O foaie de bezea:
- 6 albusuri
- 300 gr zahar
- 4 linguri de nuca macinata
- 3 linguri de faina
Crema:
- 6 galbenusuri
- o cana de zahar
- 2 linguri de cacao
- 8 linguri de lapte
- 2 linguri de amidon
- o cana de nuci macinate.
- 200 g unt
Si adaptata la forma mea mica de tort (cu diametrul de 20 cm):
Ingrediente:
O foaie de pandispan:
- 2 oua
- 2 linguri zahar
- 2 linguri faina
Doua foi de bezea:
- 4 albusuri
- 200 g zahar
- 3 linguri nuca macinata
- 2 linguri faina
Crema:
- 4 galbenusuri
- 2/3 cana zahar
- 2 linguri cacao
- 6 linguri lapte dulce
- o lingura amidon
- trei sferturi de cana de nuci macinate
- 150 g unt
Mod de preparare:
Foaia de pandispan: Se bat albusurile, se adauga apoi galbenusurile, zaharul si faina ”in ploaie”. Se pune la copt la foc mediu (cam la 200 de grade l-am pus eu) pana pare gata :) (faceti testul cu scobitoarea daca nu sunteti siguri).
Foile de bezea: Se bat bine albusurile. Adaugam zaharul si batem in continuare. Adaugam nuca si faina “in ploaie” si amestecam usor cu o lingura pana se incorporeaza. Impartim compozitia in doua parti egale si le coacem in aceeasi forma de tort (sau in alta cu acelasi diametru). Eu am avut doua si le-am bagat la cuptor pe amandoua deodata.
Crema: Se amesteca toate ingredientele in afara de unt si se pune cratita pe aragaz la foc mic. Aveti grija sa amestecati din cand in cand la inceput si in continuu cand se incalzeste. Se lasa pe foc pana se ingroasa compozitia, iar apoi se ia de pe foc si se pune untul.
Am asamblat apoi tortuletul: foaia de pandispan, crema, foaie de bezea, crema, foaie de bezea si imbracat tot in crema. Se poate folosi frisca si ciocolata rasa pentru ornat.
A fost primul tort “clasic” pe care l-am facut pentru CO si care a avut un succes urias. Bun, bun, bun!
miercuri, 15 februarie 2012
Muffins cu nuci si banane
Nu prea m-am incumetat de multe ori sa fac muffin-uri, desi imi plac foarte mult si sunt foarte usor de preparat. Reteta asta merita incercata!
Ingrediente:
- 4 ,75 dl faina (sau in masura americana = 2 cup)
- 2 lingurite rase de praf de copt
- 4 banane
- 2,4 dl zahar brun (1 cup)
- 170 g unt
- 2 oua
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 2 dl nuci taiate
Mod de preparare:
Amestecam faina cu praful de copt. Separat, facem un piure din 2 banane si zahar, pe care il amestecam bine cu mixerul vreo 3 minute. Adaugam apoi untul topit, ouale si vanilia. Incorporam amestecul de faina si praf de copt. Celelalte 2 banane se strivesc cu furculita, astfel incat sa mai ramana bucatele marunte (sa nu devina piure). Le adaugam impreuna cu nucile taiate compozitiei realizate anterior. Se pun in formele de muffins si se coc la 190 de grade timp de 20-25 de minute.
Au iesit 21 de muffin-uri de dimensiune medie.
Calde sau reci, la fel de bune!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)