joi, 13 noiembrie 2014

Povestea continua



Mi-am pierdut orice speranta azi. Am crezut ca statul suedez va scapa de reteaua asta de cersetori care a impanzit Suedia din nord pana in sud, din est pana in vest. Am sperat ca oamenii poate se vor satura de ei, ca ii vor trimite de unde au venit si se va termina cu povestea asta trista si poate in timp, va fi si uitata. Suedezii nu inteleg minciuna, ei cred ca toti sunt corecti ca ei, ca toti vor sa munceasca, doar ca unora le lipseste sansa. Eu cred ca rromii din Suedia sunt in al noualea cer, ca nu au dus-o niciodata mai bine ca aici.
De cand s-a facut mai frig, “doamnele” au fost inlocuite pe alocuri de “domni” – probabil sunt mai rezistenti la frig. Asa s-a intamplat prin Outlet, asa s-a intamplat si la Ica de la noi din cartier. Domnul care cerseste la Ica e distins. Are cojocel de lana si, mai nou, isi aduce scaun – de ce sa stea ca fraierul pe jos?!. Incep sa cred ca programul de lucru e de 12 ore, ca l-am vazut cand am venit de la sedinta cu parintii (pe la 20) ca pleca, iar SO il gaseste mereu la datorie de dimineata cand o duce pe Cristina la gradi. Castiga destul de bine, l-am vazut odata numarand ”prada” – nu o duce rau deloc pentru o Ica mica de cartier. De noi stie ca suntem ”de-ai lor” – ne-a dat Cristina de gol – a doua zi mi se adresa in romana.
Azi m-am amuzat tare. In cautarea de cereale eco de bebe am trecut si pe la Ica. La usa – domnul cu un nene suedez, care tocmai ce ii inmana o punga cu alimente proaspat achizitionate de la Ica. El incearca sa ii zica ceva, suedezul nu pricepea. Intra amandoi de manuta in magazin, exact in fata mea. Pai ce sa vrea nenea? O bagheta de paine, ca ii daduse nenea un pui rotisat si nu avea cu ce sa il manance!!! Nu i-am urmarit, dar sunt convinsa ca i-a luat-o suedezul – ei chiar ii cred nevoiasi. Cand ne intorceam cu Cristina, era ospat mare la domnul din fata de la Ica.
Tot azi, in Vällingby, urcam cu caruciorul de la Coop spre Hemköp. Atarnata de balustrada, ma saluta cineva cu un ”Hej, hej”energic, de parca ne-am fi cunoscut de-o viata. Nu aveam vizibilitate buna si in fractiunea de secunda pana sa ii zaresc fata mi-au trecut prin fara ochilor toate persoanele pe care le stiu, framantata de cine ar putea fi. La sfarsitul benzii de urcat s-a elucidat misterul: ”doamna” de afara, intrase sa se mai incalzeasca probabil. Mi se pune un nod in gat de cate ori ii vad. Nu, nu vom scapa niciodata de ei, vor fi mereu ”de-ai nostri” in fata suedezilor iar noi vom fi ”de-ai lor”!

Salata cu pere si migdale



Ingrediente:
-        100 de g de salata verde (eventual amestec de mai multe feluri)
-        1 dl de migdale prajite
-        50 g de branza manchego
-        2 pere verzi tari
-        3 linguri de ulei de masline
-        o lingura de unt
-        3 linguri de otet balsamic
-        fulgi de sare de mare
-        piper

Mod de preparare:
Se spala si se rupe (am invatat si eu ca nu se taie salata) salata (daca nu ati luat la punga taiata si spalata) si se pune pe un platou. Se maruntesc migdalele (nu prea fin, lasati bucati mari) si se pun peste salata. Apoi se pune branza taiata feliute subtiri. Perele se spala si se curata de seminte, se feliaza si se prajesc usor in unt si ulei (2 minute pe fiecare parte). In untul si uleiul ramas dupa ce am prajit perele se pune otetul balsamic si se fierb impreuna cam doua minute. Sosul asta se toarna peste salata. Se adauga sare si piper si...gata!




miercuri, 12 noiembrie 2014

Paste cu halloumi si ardei



Am decis (impotriva dorintelor carnivore din familia noastra) sa avem o vina vegetariana pe saptamana. Nu, nu post, caci ouale, laptele si branza sunt permise.
Din retetele mele adunate cu sarg de prin reviste, am ales-o pe asta pentru cina de ieri:

Ingrediente (pentru 4 portii):
-        300 g paste
-        3 ardei preferabil culori diferite (eu am pus doar rosii)
-        1 pachet (250 g) de branza halloumi
-        2 catei de usturoi
-        1 dl patrunjel
-        cateva linguri de ulei pentru prajit
Mod de preparare:
(1)    Se taie branza bucatele de 1-2 cm si se prajesc in tigaie.
(2)    Separat caliti (cam 5 minute) ardeiul cu ursturoiul, ambele taiate feliute subtiri. Adaugati la sfarsit patrunjelul tocat marunt.
(3)    Pastele se fierb conform indicatiilor de pe pachet.

Se amesteca (1) cu (2) si (3), adaugati eventual sare si piper daca vreti si gata cina!
Pofta buna! (noi am avut) 




luni, 3 noiembrie 2014

Buletinul

Am fost azi sa imi schimb buletinul. A expirat candva pe la mijlocul lui octombrie, cand eram in Romania si de-abia acum am gasit dispozitia necesara sa merg sa il schimb (nu de alta, dar mai comand cate un pachet si nu mi-l dau astia de la posta daca merg cu buletinul expirat).
Saptamana trecuta mi-am facut constiincios temele, am citit pe net unde sa ma duc si am platit prin transfer bancar taxa. Astazi, pe o ploaie timida, am scos piticul mucios din casa si am plecat spre metrou. Am gasit locatia destul de repede. La intrare, doua doamne faceau triajul: ai platit taxa, primesti numar de ordine si esti indrumat unde sa te duci, nu, pleci acasa ca sa nu mai incurci lumea. Totul merge ca pe banda. Ajung la un birou unde ma inregistreaza in calculator, sunt pusa sa imi scriu numarul de telefon pe un post-it, mi se da o foaie de citit acasa, cu instructiuni despre cum sa imi folosesc buletinul pe internet, primesc un nou numar de ordine si sunt dirijata la o tanti sa ma masoare. Sunt masurata rapid – 161, he, he, he, am mai crescut! – si ma indrept spre zona unde se fac poze. Am numar de ordine primit de la biroul anterior, aici merge treaba mai greu, sunt putini functionari ca e perioada pranzului, dar numerele avanseaza. Sara nu prea mai are stare, o iau in brate si o plimb, oboseste dar nu poate adormi in carucior cu atatia oameni in jur. Cam intr-un sfert de ora imi vine randul. Merg cu copilul in carut (cu gandul ca tre’ sa fac poza) maraind. Tanti se uita in calculator si mai scrie una-alta. O iau pe Sara in brate sa o mai linistesc. Tanti imi zice ca pot sa fac poza cu ea in brate, doar sa o tin mai jos, sa nu intre in cadru. Si asa am facut.
Toata operatiunea a durat cam o jumatate de ora, daca ma grabeam un pic, mergeam acasa cu acelasi bilet de metrou (sunt valabile o ora). Fara bataie de cap, fara cozi interminabile, fara umilinta si stres. Sa nu mai spun ca nu am completat nicio cerere si nu am dat nicaieri cu "subsemnatu'". Singurul loc unde am semnat a fost pentru semnatura care apare pe buletin.
In doua saptamani imi trimit scrisoare acasa cand sa merg sa ridic buletinul.