luni, 18 februarie 2013

Tartă cu nuci și caramel




Ingrediente:

Aluat:

-        175 g de făină
-        50 g de zahăr
-        85 g de unt
-        1 gălbenuș
-        2 linguri apa rece

Umplutura:
-        200 g de zahăr
-        3 linguri de apa
-        100 g de unt, tăiat cubulețe
-        200 ml de smântână de gatit
-        200 g miez de nucă

Mod de preparare:
Pentru aluat se amesteca faina cu zaharul si cu untul taiat cubulete. Va rezulta o compozitie sfaramicioasa, peste care adaugam galbenusul si, daca e nevoie 2-3 linguri de apa foarte rece (untul trebuie sa ramana solid in tot procesul de amestecare).
Se intinde aluatul intr-o forma de tarta cu diametrul de 23 de cm. Peste el se pune hartie de copt si boabe de ceramica (sau de fasole se mai practica, sa fie grele sa preseze aluatul). Se da la cuptor la 190 de grade timp de 10 minute, se scot hartia de copt si boabele si se mai da la cuptor 5  minute.
Intre timp se face umplutura: se pun zaharul cu apa la foc mediu si se lasa pana capata o culoare de caramel. Luam cratita de pe foc adaugam untul, amestecand in continuu pana se omogenizeaza. Se adauga smantana de gatit si se pune din nou pe foc pana devine un sos gros de caramel, iar apoi adaugam nucile (eu le-am maruntit usor, nu le-am pus chiar intregi). Se umple aluatul si se da tarta la cuptor pentru 10 minute (tot la 190 de grade).
Se serveste rece, ideal dupa ce a stat cateva ore la frigider. Este absolut delicioasa, dar si consistenta!





Update: Am facut si varianta cu mere (inlocuim nucile cu 5-6 mere curatate, feliate si stropite cu scortisoara). Mai usoara si mai racoritoare!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu