Ingrediente:
Aluat:
-
175 g
de făină
-
50 g
de zahăr
-
85 g
de unt
-
1
gălbenuș
-
2
linguri apa rece
Umplutura:
-
200 g
de zahăr
-
3
linguri de apa
-
100 g
de unt, tăiat cubulețe
-
200 ml
de smântână de gatit
-
200 g miez de nucă
Mod de preparare:
Pentru aluat se amesteca faina cu zaharul si cu untul taiat
cubulete. Va rezulta o compozitie sfaramicioasa, peste care adaugam galbenusul
si, daca e nevoie 2-3 linguri de apa foarte rece (untul trebuie sa ramana solid
in tot procesul de amestecare).
Se intinde aluatul
intr-o forma de tarta cu diametrul de 23 de cm. Peste el se pune hartie de copt
si boabe de ceramica (sau de fasole se mai practica, sa fie grele sa preseze
aluatul). Se da la cuptor la 190 de grade timp de 10 minute, se scot hartia de
copt si boabele si se mai da la cuptor 5 minute.
Intre timp se
face umplutura: se pun zaharul cu apa la foc mediu si se lasa pana capata o
culoare de caramel. Luam cratita de pe foc adaugam untul, amestecand in continuu
pana se omogenizeaza. Se adauga smantana de gatit si se pune din nou pe foc
pana devine un sos gros de caramel, iar apoi adaugam nucile (eu le-am maruntit
usor, nu le-am pus chiar intregi). Se umple aluatul si se da tarta la cuptor
pentru 10 minute (tot la 190 de grade).
Se serveste rece, ideal dupa ce a stat cateva ore la frigider. Este absolut delicioasa, dar si consistenta!
Se serveste rece, ideal dupa ce a stat cateva ore la frigider. Este absolut delicioasa, dar si consistenta!
Update: Am facut si varianta cu mere (inlocuim nucile cu 5-6 mere curatate, feliate si stropite cu scortisoara). Mai usoara si mai racoritoare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu