luni, 18 februarie 2013

Prajitura de morcovi




Nu imi explic de ce am ocolit atata vreme aceasta prajitura delicioasa si atat de populara in Suedia. Am incercat-o insa intr-una din saptamanile trecute si trebuie neaparat sa o trec la favorite.
Ingrediente:
-        3 oua
-        3 dl zahar (180 g)
-        3 dl faina (180 g)
-        1 lingurita zahar vanilat
-        3 lingurite praf de copt
-        1,5 lingurite scortisoara
-        1 lingurita cardamon
-        0,5 lingurite ghimbir
-        1,5 dl ulei
-        4,5 dl morcovi rasi (cam 350 – 400 g)

Glazura:
-        60 g unt
-        1 lingurita zahar vanilat
-        100 g branza Philadelphia
-        2 dl zahar farin

Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 150 de grade.
Se bat ouale cu zaharul. Se amesteca ingredientele solide si se adauga peste oua. Adaugam uleiul si morcovii rasi. Se pune intr-o forma de 24 cm diametru (eu am avut una patrata) si se coace aproximativ 55 de minute in mijlocul cuptorului.
Dupa ce se raceste se face glazura. Se topeste untul si se amesteca cu celelalte ingrediente pana devine o pasta omogena. Se intinde peste prajitura si se da la rece.
Delicioasa!


Prajitura de banane




Am incercat in ultima vreme cateva retete mai de copii, fara creme si eventual cu fructe. Una din ele este binecunoscuta prajitura suedeza de banana (banankaka).

Ingrediente:
-        2 banane mari coapte bine (sau 3 mai mici)
-        50 g unt
-        2 oua
-        2 dl zahar (120 g)
-        3 dl faina (180 g)
-        0,5 dl lapte
-        2 lingurite praf de copt
-        2 lingurite zahar vanilat
-        1 lingurita scortisoara

Mod de preparare:
Se topeste untul. Se bat ouale cu zaharul. Se amesteca faina cu praful de copt, zaharul vanilat, si scortisoara si se adauga peste ouale batute. Se adauga untul si bananele pasate. Se unge o forma de 26 cm si se tapeteaza cu fulgi de ovaz (sau cu ce vreti voi). Se baga la cuptor 40-50 de minute la 175 de grade.
Se serveste cu sos de vanilie.




Tartă cu nuci și caramel




Ingrediente:

Aluat:

-        175 g de făină
-        50 g de zahăr
-        85 g de unt
-        1 gălbenuș
-        2 linguri apa rece

Umplutura:
-        200 g de zahăr
-        3 linguri de apa
-        100 g de unt, tăiat cubulețe
-        200 ml de smântână de gatit
-        200 g miez de nucă

Mod de preparare:
Pentru aluat se amesteca faina cu zaharul si cu untul taiat cubulete. Va rezulta o compozitie sfaramicioasa, peste care adaugam galbenusul si, daca e nevoie 2-3 linguri de apa foarte rece (untul trebuie sa ramana solid in tot procesul de amestecare).
Se intinde aluatul intr-o forma de tarta cu diametrul de 23 de cm. Peste el se pune hartie de copt si boabe de ceramica (sau de fasole se mai practica, sa fie grele sa preseze aluatul). Se da la cuptor la 190 de grade timp de 10 minute, se scot hartia de copt si boabele si se mai da la cuptor 5  minute.
Intre timp se face umplutura: se pun zaharul cu apa la foc mediu si se lasa pana capata o culoare de caramel. Luam cratita de pe foc adaugam untul, amestecand in continuu pana se omogenizeaza. Se adauga smantana de gatit si se pune din nou pe foc pana devine un sos gros de caramel, iar apoi adaugam nucile (eu le-am maruntit usor, nu le-am pus chiar intregi). Se umple aluatul si se da tarta la cuptor pentru 10 minute (tot la 190 de grade).
Se serveste rece, ideal dupa ce a stat cateva ore la frigider. Este absolut delicioasa, dar si consistenta!





Update: Am facut si varianta cu mere (inlocuim nucile cu 5-6 mere curatate, feliate si stropite cu scortisoara). Mai usoara si mai racoritoare!