miercuri, 23 aprilie 2014

Florile mele

Jardiniera asteapta pe masa sa fie atarnata:


Hortensia primita de la serviciu cu ocazia intrarii in concediu :) (alaturi de tort si capsuni in ultima zi de lucru):


 Orhideea primita de la SO de ziua mea:


Si "veteranele":





miercuri, 16 aprilie 2014

Bulete de branza si cascaval

Ingrediente:
-    300 g branza
-    200 g cascaval
-    2 oua
-    100 g faina
-    25 g marar taiat marunt
-    10 g praf de copt

Mod de preparare:
Se dau branza si cascavalul prin razatoarea mica si se amesteca apoi cu restul ingredientelor. Din compozitia rezultata se fac bilute de dimensiunea unei nuci (mici). Le faceti pe toate de la inceput, ca se prajesc foarte repede. Mie mi-au iesit cam 40-45 de bucati. Se prajesc pana se rumenesc (intr-o craticioara ingusta si adanca, sa se scufunde toata biluta).
Sunt bune si calde si reci, dar eu le prefer calde, cand sunt si crocante.



Painica de nota 10

Ce pretentii avem noi de la o painica? Sa fie gustoasa, cu coaja crocanta si sa nu necesite prea multa munca. Am gasit reteta care le intruneste pe toate.

Ingrediente:

-      300 g apa rece
-      300 g faina speciala (asa se numeste la noi, in tara cred ca merge o faina de cozonaci)
-      90 g faina durum (din care se fac si paste)
-      3 g drojdie proaspata (da, doar 3!)
-      6-9 g sare

Mod de preparare:
Se dizolva drojdia in apa si adaugam apoi restul ingredientelor. Nu necesita framantare, eu le amestec cu lingura chiar. Se acopera vasul cu aluat cu folie alimentara si se lasa (afara) 8 ore. Asta e toata greutatea la painica asta, dar daca va planificati un pic, nu e deloc dificil (lasati de seara pana dimineata, sau de dimineata pana seara).
Presarati apoi faina durum pe un prosop si turnati aluatul acolo. Se intinde sub forma de dreptunghi si se impacheteaza pe latime (aduceti fiecare latime in miljocul dreptunghiului). Se intoarce painica (impachetarea sa vina jos), se acopera cu prosopul si se lasa la crescut 40 de minute. In timpul asta dati drumul la cuptor la 250 de grade sa fie incins cand bagati painica. Dupa cele 40 de minute se baga painica in cuptor. Eu mi-am luat piatra de granit pentru cuptor (tot painea pe vatra e mai buna), dar daca nu aveti, merge si in tava de aragaz, pe hartie de copt. Dupa 15 minute, se arunca un paharel de apa (sa faca aburi) in cuptor, pentru o coaja crocanta. Se repeta operatiunea din 5 in 5 minute. Painica se tine in cuptor 45-50 de minute (sau pana se rumeneste frumos).



vineri, 4 aprilie 2014

4 aprilie (fara pacaleli)

Nu va faceti griji, la noi e cald si bine, soarele rade cu toti dintii!